Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ENGEL instaluje novou fotovoltaiku

PR článek

ENGEL je silná nadnárodní společnost, pravidelně investuje a modernizuje, snižuje uhlíkovou stopu, myslí na budoucnost a také na udržitelnost. I z těchto důvodů a také kvůli snížení celkových nákladů na energie, proběhla v uplynulých měsících instalace nové fotovoltaické elektrárny na střechu výrobního závodu ENGEL strojírenská spol. s r.o. se sídlem v Kaplici. “V současné době je elektrárna již kompletně nainstalovaná, dokončujeme legislativu a netrpělivě čekáme na spuštění fotovoltaiky do ostrého provozu. Ten je naplánovaný na konec roku 2024. Je to další úspěšný krok k našim cílům udržitelnosti,” říká vedení společnosti ENGEL.

Několik zajímavostí o nové fotovoltaické elektrárně ENGEL Kaplice: 

Na střeše je nainstalováno celkem 3 519 fotovoltaických panelů, každý o jmenovitém výkonu 455 W. V provozu bude celkem 14 výkonných střídačů. Celkový výkon fotovoltaické elektrárny je 1 601 kWp a v plném výkonu dokáže pokrýt celkovou hodinovou spotřebu celého výrobního závodu v Kaplici. Jen pro představu, kaplický závod zaměstnává zhruba 1 100 zaměstnanců na výrobní ploše, která se před šesti lety zdvojnásobila, na současných 34 tisíc m2. Společnost ENGEL v rámci této realizace čerpá schválenou dotaci ve výši 7 047 040,- CZK z programu 2. Nové obnovitelné zdroje v energetice  RES+ prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. 

 

Udržitelnost v globální společnosti ENGEL 

„Do roku 2030 snížíme naše přímé emise v závodech společnosti ENGEL ve srovnání rokem 2022 na polovinu“ – to je jeden z ambiciózních cílů udržitelnosti, který si společnost stanovila v létě minulého roku.  

Body, kterými se společnost vydala: 

12 % snížení emisí v roce 2023 

V roce 2023 dokázal ENGEL snížit emise ve svých závodech po celém světě o 12 %. Jen u samotné společnosti ENGEL Austria to bylo více než 20 %, které bylo možné ušetřit ve srovnání s rokem 2022. „To znamená, že jsme v rámci ENGEL global ušetřili tolik emisí, kolik činí celková roční spotřeba CO2 355 osob v průměru na hlavu v EU. Tím jsme se přiblížili už v prvním roce o velký krok blíže k cíli snížit naše emise na polovinu. Konkrétně řečeno: nacházíme se výrazně nad redukcí emisí -4,6 %, předběžně vypočítané v ročním průměru ze strany SBTi,” uvedlo vedení společnosti.  Významně k tomu přispívají různé projekty udržitelnosti, které ve společnosti ENGEL celosvětově realizují. Efekt realizovaných projektů se obvykle projeví v následujícím roce. Například projekt „Rekuperace tepla z žíhací pece“ v St. Valentinu, který byl realizován v roce 2022, ušetřil od roku 2023 ročně 500.000 kWh. To odpovídá roční úspoře energie 25 čtyřčlenných domácností*. 

Výroba energie 3,35 MWp 

Kromě úspory emisí (a spotřeby energie) spoléhají také na výrobu obnovitelné energie prostřednictvím fotovoltaických systémů (PV systémů) ve svých závodech. Na střechách závodů ENGEL v Rakousku, Německu a Americe jsou již nainstalovány fotovoltaické moduly. Další instalace aktuálně probíhají v závodech v Číně a Koreji. V uplynulém roce 2023 činil instalovaný výkon fotovoltaických systémů ENGEL Rakousko a Amerika v průměru 3,35 megawatt-peak (MWp) denně. „Abychom to učinili srozumitelným: v přepočtu na rok bychom mohli zásobovat elektřinou 789 čtyřčlenných domácností*,” vysvětluje společnost. 

Úspory energie zajišťují, že se může ENGEL neustále zlepšovat v ratingu udržitelnosti, například: 

„Zlepšení ratingu u CDP v mnoha oblastech: „Carbon Disclosure Project“ (CDP) je významný rating ochrany klimatu a vedle ecoVadis (viz Patříme mezi Top 1 % nejvíce udržitelných podniků na světě! (sharepoint.com) další důležitý rating udržitelnosti pro zákazníky z nejrůznějších odvětví. Mimo jiné se nám podařilo zlepšit hodnocení kategorií „Energie“ a „Iniciativy k redukci emisí“ ze statusu C na status A-! 75 % na 90 % v „Supplier Assurance Rating“: I v ratingu „Supplier Assurance Rating“ jsme se dokázali výrazně zlepšit. Tento rating má pro zákazníky z automobilového průmyslu velký význam,” uzavírá vedení společnosti ENGEL. 

* Základ výpočtu: Spotřeba energie rodinného domu (elektřina + teplo); zdroj: check24.at 
** Výchozí hodnota: 4členná domácnost se spotřebou elektřiny 4.200 kWh/rok; zdroj: co2online.de 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ENGEL, ENGEL Kaplice, společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ENGEL instaluje novou fotovoltaiku  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.