Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Od soboty se rozjíždí oblíbený ČEZ Cyklotrans

Mimořádný projekt podporuje turistiku a životní prostředí. Od června na čtyřech a o hlavních prázdninách na sedmi speciálně vybraných autobusových linkách nasadí hlavní jihočeský dopravce autobusy s cyklovleky. Cyklisté se tak bez aut, nebo dlouhých přejezdů po silnicích, dostanou do nejatraktivnějších míst kraje.

Kvilda, Novohradské hory, Třeboňsko, Česká Kanada, Orlík, Gmünd. To jsou jen některé z cílových zastávek Cyklotransu. Kraj spolu s generálním partnerem a hlavním dopravcem tak vychází vstříc jedné z nejvýznamnějších skupin návštěvníků jižních Čech - cykloturistům.

„Jižní Čechy jsou kraj přímo zaslíbený cyklistice. Máme nejlepší síť cyklostezek a obrovské množství úchvatných míst. Ale objet je všechny například jen za týden by bylo nemožné. Proto se nám ve spolupráci s partnery podařilo zajistit dopravní síť, která jich řadu spojuje,“ upřesňuje význam systému cyklotrans ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Nejde přitom jen o cyklisty, kteří chtějí střídat například třeboňské roviny a šumavská horská stoupání a sjezdy. V řadě případů cyklisté využijí speciální autobusové linky k tomu, aby se dopravili na vzdálené místo a odtud se vrátili domů, případně na místo, kde jsou ubytováni. Rozsáhlý projekt je založen na podpoře společnosti ČEZ, která jej ročně dotuje dvěma miliony korun.

„Bez podpory ze strany ČEZu by byl takto rozsáhlý projekt realizovatelný jen velmi obtížně. Díky finanční podpoře je jízdné za kolo víceméně symbolické a služba je tak dostupná naprosto všem,“ upřesňuje finanční stránku generální ředitel společnosti Jihotrans Robert Krigar.                         

„Skvělé je, že cyklisté nepotřebují auto, aby se dostali například na Šumavu. Méně aut znamená menší zatížení životního prostředí, cyklisté se mohou vyhnout silnicím s hustým provozem, takže jde i o příspěvek v oblasti bezpečnosti. Tedy vše, co systémově podporujeme,“ říká o významu Cyklotransu Petr Šuleř ze Skupiny ČEZ.

Všechny linky vyráží z hlavního českobudějovického autobusového nádraží mezi 7. a 8. hodinou ranní. Jízdné je stejné jako v případě běžné autobusové dopravy. Poprvé se autobusy se speciálními cyklovleky rozjíždí v sobotu 13. června, naposledy se cyklisté i se svými koly svezou poslední zářijovou sobotu 27.září.

Více informací na www.cyklotrans.cz.

Štítky ČEZ, cyklista, projekt, Kvilda, Jihočeský kraj, Schwäbisch Gmünd, Vodní nádrž Orlík, Novohradské hory, Česká Kanada, CHKO Třeboňsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od soboty se rozjíždí oblíbený ČEZ Cyklotrans  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.