Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Šlechetným rytířům vypálila rybník dáma

Do festivalu plného rytířských soubojů, středověkých klání, kejklířů, tanečnic i ohňů se na první dva zářijové dny ponořily České Budějovice. A dobová stylová zábava lákala. Na Piaristickém náměstí s tržištěm bylo stále plno a na Sokolský ostrov, kde se v rámci slavnosti Železné a zlaté odehrával atraktivní rytířský turnaj, přišly asi tři tisícovky lidí. Zlatým hřebem oslav byla úchvatná ohňová show, jejíž choreografie byla vytvořena speciálně pro tuto akci.

„S návštěvou jsme spokojení, i přes nepřízeň počasí přišlo lidí hodně," pochvaloval si mluvčí akce Železné a zlaté České Budějovice David Kovařík. Ten přiznal, že vrásky na čele organizátorům počasí přidělalo nejen kvůli návštěvníkům, ale i kvůli samotným aktérům akce. „Hlavně kvůli rytířům na koních, kvůli jejich bezpečnosti. Travnatá plocha byla opravdu hodně podmáčená. Ale všechno dobře dopadlo, vše klaplo," upřesnil Kovařík.

Svatý Petr se v sobotu 2. září naštěstí nad pořadateli slitoval a trochu ubral z dešťové nadílky. „Bylo chladněji, ale už nepršelo. Alespoň ne tak, jako v pátek. Na akci jsme se těšili a jsme nadšení. Moc se nám líbila. Nejvíc rytířské zápolení," vyzdvihl Josef Skřivánek z Českých Budějovic. Ten si pochvaloval i atrakce pro děti. „Bylo výborné, že si prckové mohli leccos vyzkoušet," dodal senior.

„Takový rytířský turnaj člověk nevidí každý den. Je obdivuhodné, co ti chlapi a vlastně i jedna žena v rytířské zbroji a v sedlech koní předváděli," uvedl Lukáš Makovský z krajského města. Právě zmiňovaná dáma, udatná žena, vypálila svým sokům při dobovém zápolení rybník. Vyhrála celý turnaj a odměnou jí byl měšec zlaťáků, kterými obdarovala diváky, mezi které svou kořist rozhodila.

Na Sokolský ostrov se sjeli rytíři na koních v čele s Přemyslem Otakarem II. a bojovali mezi sebou v tradičních historických disciplínách. Řadu z nich si pak mohli malí i velcí diváci vyzkoušet na vlastní kůži na čtrnácti stanovištích. „Porota vybrala jako nejenergičtějšího a nejsympatičtějšího muže s rytířským potenciálem, desetiletého Denise z Českých Budějovic. Ten byl Přemyslem Otakarem II. slavnostně pasován na rytíře, získal putovní meč a roční kurz v budějovické akademii rytířských umění A.K.A.," řekl David Kovařík.

Zlatým hřebem oslav byla úchvatná ohňová show, jejíž choreografie byla vytvořena speciálně pro tuto akci. Ale jak se ukázalo, největším tahákem dvoudení dobové slavnosti, kterou pořádalo město České Budějovice ve spolupráci se Sdružením Housova mlýna a podporou agentury A.R.G.O., byl rytířský turnaj. Podle organizátorů ho sledovaly asi tři tisícovky lidí. Nadšených diváků, kteří aktéry odměnili dlouhým potleskem.

Možná tak šlechetným rytířům, spanilým dámám, urozeným dvořanům a především králi železnému a zlatému Přemyslu Otakarovi II. nepatřily České Budějovice naposledy. Možná je v krajském městě zaděláno na další pěknou tradici.

Železné a zlaté České Budějovice

Neděle, 3. září 2017, 14:07

Železné a zlaté České Budějovice
Železné a zlaté České Budějovice

Štítky Železné a zlaté, středověk, rytíř, turnaj, slavnost, České Budějovice, rytířský turnaj, Přemysl Otakar II., rybník, festival, Josef Skřivánek, choreografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Šlechetným rytířům vypálila rybník dáma  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.