Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO/VIDEO: V Budějcích začal sochařský festival, sochy tiskne i robot

Nápis Budějovice tiskl včera formou 3D tisku robot na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. Začal tak 12. ročník sochařské výstavy Umění ve městě. Zapojilo se 23 umělců. Díla jsou na různých místech v Českých Budějovicích, Bechyni, Hluboké nad Vltavou, Týnu nad Vltavou, Veselí nad Lužnicí a v obcích Černá v Pošumaví, Hluboká u Borovan a Lipno nad Vltavou. Sochy zde zůstanou do konce září.

Robota vysokého 2,5 metru, který tiskne několikametrová díla a několik soch na výstavu již takto vzniklo, testovali autoři celý květen v Budějovicích. Sešli se u toho lidé osmi národností. „Výstava je globální kreativní mejdan. Jde mi o to spojovat lidi. Robot je jen nástrojem současnosti a budoucnosti stejně jako dříve úhlová bruska nebo kladívko a dláto. Vždy záleží na autorovi, jak daný nástroj dovede použít a kolik vlastní invence a kreativity do něj dovede vložit,“ řekl zakladatel akce, sochař Michal Trpák. Při tištění nápisu Budějovice zvládl robot do 16:00 jen písmeno B, potom se, podle Trpáka patrně vlivem horka, zasekla hadice. Robot dostal od architekta Ashise Mohitea z Indie jméno Máša podle jeho přítelkyně.

„Troufám si říct, že v České republice jsme první, kdo veřejně prezentuje 3D tisk z betonu. Hotový nápis bude vystavený na Sokolském ostrově. Město následně vybere kruhový objezd, kde by měl být umístěn trvale,“ dodal Trpák.

Máša vyrobila už několik věcí. Patří mezi ně květináč s názvem Smysl bytí, který je v druhém rohu náměstí. Dále pak lavičky nebo sochu, která je na Lannovce.

Veselí nad Lužnicí oživí recyklované gauče, které z kartonu vyrobil Vojtěch Trocha. Apokalyptičtí jezdci od Michala Gabriela jsou v Týně nad Vltavou, na mostě pro pěší. Novým výstavním místem je safari park v Hluboké u Borovan. Dnes tištěný betonový nápis Budějovice bude přes léto na Sokolském ostrově, pak ho dá radnice na jeden z kruhových objezdů.

Umění ve městě vzniklo původně jako setkání čtyř spolužáků z pražské VŠUP. Letošní náklady výstavy jsou zhruba 1,3 milionu korun, z toho město České Budějovice přispívá 600 tisíc korun.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky výtvarné, sochy, festival, České Budějovice, robot, výstava, socha, Hluboká nad Vltavou, Přemysl Otakar II., Týn nad Vltavou, Borovany, Veselí nad Lužnicí, Michal Trpák, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: V Budějcích začal sochařský festival, sochy tiskne i robot  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.