Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Slavnosti u Zbudova připomněly popraveného rychtáře Kubatu

Výročí 115 let od odhalení památníku rychtáře Jakuba Kubaty připomněly včerejší slavnosti poblíž Zbudova na Českobudějovicku. Návštěvníci mohli v prostředí Zbudovských Blat vidět průvod s koňským spřežením, vystoupení kapel nebo tanečních souborů. Hlavním smyslem akce bylo připomenout společnosti postavu rychtáře Kubaty, který byl podle legendy jako vůdce odporu sedláků proti šlechtě v 16. století popraven.

„O Kubatových činech a mučednické smrti se dodnes vedou v historických kruzích spory, my ale máme jasno. Pro nás Kubata žil a zemřel tak, jak popisuje legenda vniklá někdy v 19. století. Jeho odkaz nám má co říci i dnes, a proto se zde také pravidelně scházíme,“ uvedl mimo jiné při zahájení slavností předseda Svazku obcí Blata a starosta Pištína Jaroslav Havel.

Kubata prostě patří ke Zbudovským Blatům stejně neodmyslitelně jako mlhy a selské baroko. „Kubatovy slavnosti jsou jednou z tradičních a současně i nejvýznamnějších společenských akcí v celém okolí. Společně se tak zde setkají nejen obyvatelé mnoha okolních obcí, ale také, samozřejmě v menším měřítku, výletníci z celé republiky,“ poznamenal Miroslav Stulík, starosta Dívčic na Českobudějovicku, jichž je Zbudov místní částí.

Kubatovy slavnosti odstartovaly včera ve 13 hodin průvodem s koňským spřežením v čele, který vyrazil ze zbudovské návsi k pomníku vzdálenému zhruba dva kilometry. Zde následovala bohoslužba, již celebroval administrátor Římskokatolické farnosti Bílá Hůrka Pater Štefan Ján Nemec, a položení věnců k soše Jakuba Kubaty u příležitosti 115. výročí jejího odhalení.

A co se vlastně na Blatech kdysi odehrálo. Těžko říci. Zbudovská blata údajně daroval král Vladislav Petrovi z Rožmberka a stvrdil to listinou v roce 1509. Petr z Rožmberka je předal do volného užívání svým poddaným a sedláci tak mohli na Blatech svobodně pást dobytek, vyžínat trávu a sušit seno. Když ale hlubocké panství přešlo do rukou Adama z Hradce, začal nový pán sedlákům jejich práva upírat.

Zvedla se vlna odporu a mluvčím nespokojených se stal zbudovský rychtář Jakub Kubata. Vzpoura však byla potlačena a statečný rychtář byl na břehu Soudného potoka, kousek od dnešního pomníku, 20. dubna 1581 popraven. Odtud známé rčení: „Kubata dal hlavu za Blata“. Podle některých historiků však Kubata nezemřel, podle jiných není jisté, že se jmenoval Jakub a podle dalších dokonce ani neexistoval.

Jeho památník podle návrhu sochaře Václava Suchomela byl nicméně odhalen v roce 1904 za účasti více než 30 tisíc lidí nedaleko Zbudova u Bezdrevského neboli Soudného potoka a každoročně byl k tomuto jubileu hojně navštěvován lidmi. Odhalení památníku se zúčastnil i Karel Klostermann, který se ve svém románu Mlhy na Blatech zmiňuje o Kubatovi při vyprávění zbudovské babičky. V 90. letech minulého století byla tradice zbudovských Kubatových slavností znovu obnovena. V roce 2008 prošel pomník kompletní rekonstrukcí a o jeho údržbu, včetně okolí, se stará právě naše obec Dívčice.

Tisková zpráva

Štítky Kubata, slavnosti, výročí, Zbudov, Jakub Kubata, slavnost, památník, pomník, okres České Budějovice, šlechta, Jaroslav Havel, hudební skupina, taneční soubor, Karel Klostermann, Blata

Slavnosti u Zbudova připomněly popraveného rychtáře Kubatu  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.