Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Budějce chtějí obnovit park u Dukelské ulice, stromy zůstanou

Budějce chtějí zásadně upravit jeden z největších parků ve městě, v Dukelské ulici. Vedení města vypsalo na projekt veřejnou zakázku v podobě architektonické soutěže. Jakou podobu bude park mít, určí čtyřčlenná komise výběrem z návrhů od oslovených architektonických kanceláří. Jednou z možností je, že zmizí zábradlí, které odděluje park a řeku Malši. Novinářům to sdělil náměstek primátora Ivo Moravec.

„Nelíbí se mi, jak tam jsou řešené chodníky. Je otázka, jak si s tím poradí architekti a urbanisté, protože jsme také omezeni finančními prostředky. Jde o to, aby se pokusili do svých vizí zakomponovat to, co tam je. Také se mi nelíbí, jak je park oddělený od vody,“ řekl Moravec.

„Rád bych tady viděl dětské hřiště a kavárnu. Rozhodně bych se vyvaroval kytkám. Když vidím zahradnice na Senovážném náměstí je mi jich líto. Nemyslím si, že kytky patří do města,“ uvedl na veřejném setkání, které se konalo 10. června, jeden ze zúčastněných.

Žádné stavební změny se ale nechystají. Park je totiž součástí schváleného biokoridoru. Město tedy nepočítá s žádnými zásahy do zeleně, ani s novými stavbami.

Podle Moravce by mělo být hotovo nejdéle v roce 2021, za ideálních podmínek o rok dříve. Samotná revitalizace by neměla přesáhnout částku 20 milionů korun. Návrhy na podobu a řešení nového parku bude město přijímat do konce srpna, poté vybere nejlepšího uchazeče. Toho neurčí jen cenová nabídka, ale také kvalita jeho návrhu.

Architekti mají na vyhodnocení návrhů čas do konce srpna. Na přelomu září a října proběhne prezentace tří vybraných návrhů.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky správa, parky, České Budějovice, Dukelská, Ivo Moravec, Malše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce chtějí obnovit park u Dukelské ulice, stromy zůstanou  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.