Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Druhý temelínský blok obnovil výrobu elektřiny

O víkendu začal druhý temelínský blok vyrábět elektřinu. Odstaven byl plánovaně kvůli výměně paliva od 21. června. Odstávka trvala 50 dní a energetici během ní například vyměnili čtvrtinu paliva, zkontrolovali bezpečnostní systémy a zvládli šest desítek modernizací. Celkově měl harmonogram odstávky přes 13 tisíc činností. Plného výkonu by měl blok dosáhnout v první polovině týdne. Na temelínskou odstávku postupně naváže odstávka dukovanského prvního bloku. Ta začne v pátek 16. srpna.

Druhý temelínský blok začal vyrábět elektřinu při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Energetici už mají za sebou i testy na osmdesáti procentech. „Ověřovali jsme rozložení výkonu reaktoru. Pozorně musíme sledovat i další technologii, například turbogenerátor. Především v generátorové části byl v rámci odstávky velký rozsah činností. A při provozu celého turbosoustrojí rozhodují setiny milimetrů. První dny nám tak ukáží, zda bude potřeba usazení turbogenerátoru ještě doladit,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín. 

Během odstávky energetici vyměnili 42 palivových souborů. K důležitým činnostem patřily kontroly bezpečnostních systémů nebo výměna rotoru generátoru. „Měnili jsme rotor a štít generátoru. Důležité byly také investiční akce na posílení bezpečnosti a efektivity jako například zahájení instalace zařízení na kontrolu palivových souborů,“ doplnil Kruml.

Práce na výměně paliva přitom energetici plánovali tak, aby byl blok připojen před odstávkou dukovanské jedničky. „Koordinace odstávek jaderných bloků je důležitá z hlediska výroby i plánování práce a personálních kapacit našich i dodavatelů. Některé činnosti totiž zajišťují stejné týmy v Temelíně i v Dukovanech,“ vysvětlil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

„Temelín má tak za sebou obě plánované odstávky. Dohromady trvaly 109 dní a energetici je zvládli s jednodenním předstihem," uvedl tiskový mluvčí elektrárny Marek Sviták

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky elektřina, palivo, Jan Kruml, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Druhý temelínský blok obnovil výrobu elektřiny  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.