Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Lidé si v Budějcích připomněli události srpna roku 1968 a 1969

Na náměstí v Budějcích se dnes sešli lidé, kteří si připomněli 50. výročí protestů ze srpna 1969 i okupaci z předchozího roku. Shromáždění pořádala iniciativa Milion chvilek pro demokracii. Zazněla i píseň Modlitba pro Martu. Lidé během ní vzdali úctu zvednutím pravé ruky. 

Zákrok si tehdy vyžádal podle nových informací sedm mrtvých a mnoho zraněných. Tehdejší masové protesty začaly už 19. srpna, lidé při nich vyjadřovali nespokojenost s politikou nového komunistického vedení. Vyvrcholily 21. srpna. O den později přijalo předsednictvo Federálního shromáždění takzvaný pendrekový zákon, který legalizoval krvavé zásahy proti demonstrantům.

Podle odhadu se na náměstí sešlo zhruba dvě stě lidí. „Myslím si, že by se tyto události měly stále připomínat. To, že už se nedějí neznamená, že na ně zapomeneme,“ uvedl jeden z přihlížejících Petr. Na podiu vystoupil i Ctibor Šatánek, který se 25. února roku 1969 účastnil pohřbu Jana Palacha.

„Dnes už nám nehrozí ruské tanky. Přesto proti nám Rusko vede efektivní informační válku. Dnes nám nehrozí násilné potlačení občanských protestů (tak jako se to stále děje v Rusku). Hrozí nám však lhostejnost a postupný rozklad demokracie. Chceme dát najevo, že jsme tady a že jsme připraveni demokracii a její instituce bránit,“ uvedli organizátoři.

Kromě proslovů lidé shlédli i dokument s autentickými záběry a výpověďmi těch, kterých se tyto události přímo dotkly. Zazněla i píseň Modlitba pro Martu. Lidé během ní vzdali úctu zvednutím pravé ruky. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky okupace, Milion Chvilek, České Budějovice, demokracie, protest, Federální shromáždění, Rusko, Jan Palach

FOTO: Lidé si v Budějcích připomněli události srpna roku 1968 a 1969  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.