Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Terčino údolí má osm nově opravených mostků

Národní památka Terčino údolí u Nových Hradů na Českobudějovicku má osm nově opravených dřevěných mostků. Z velké části by měly sloužit hlavně pěším turistům. Práce na rekonstrukci mostků trvala čtyři měsíce a stály více než čtyři miliony korun.

„My jsme se snažili, abychom dodržovali charakter historické podoby. Vycházeli jsme z nejstarších dochovaných obrazů, na nichž jsou mostky zachycené. A například tvar zábradlí je stejný jako byl od samého počátku,“ uvedl Jiří Bureš z agentura ochrany přírody a krajiny České republiky.

Terčino údolí je romantický krajinný park o rozloze několika desítek hektarů v údolí říčky Stropnice. Založil ho hrabě Jan Nepomuk Buquoy roku 1756 na popud své manželky, hraběnky Terezie, po níž je park nyní pojmenován. „Některé opravené mostky mají nosnost i pro auta, protože je třeba zajistit cestu do penzionu, který zde stojí. Přesto bychom byli rádi, kdyby automobilová doprava mostky využívala minimálně,“ řekl Bureš.

Území není jen turistickou atrakcí. Jedná se zároveň o cennou přírodní lokalitu. Ve starých stromech nacházejí úkryt netopýři, hnízdí zde dutinoví ptáci, v odumřelém dřevě žijí vzácné druhy hmyzu. Louky jsou sečeny mozaikovitě, aby zde mohly přežít a dokončit svůj vývoj vzácné druhy hmyzu, zejména motýli, které by jinak při velkoplošném sečení z krajiny vymizely.

Pozemky v areálu mají několik majitelů. Největší podíl obstarává agentura ochrany přírody a krajiny. „Máme většinu luk, cest a mostky. Lesy částečně patří městu Nové Hrady, Trhovým Svinům a také státu,“ dodal Bureš.

Autoři | Foto

Štítky příroda, památky, Nové Hrady, údolí, Jiří Bureš, okres České Budějovice, Terčino údolí, Česko, Stropnice, Nepomuk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terčino údolí má osm nově opravených mostků  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.