Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fotbalové řady navždy opustil Karel Švarc. Trénoval Latku a vytáhl Novou Ves

S hlubokým zármutkem oznamujeme všem fotbalovým příznivcům, že ve středu 4. prosince nás ve věku 64 let navždy opustil po krátké a těžké nemoci Karel Švarc. Bývalý fotbalista a trenér FK Nová Ves – Brloh a dlouholetý kouč mládeže v českobudějovickém Dynamu.

Fotbalu v Nové Vsi pomáhal už jako hráč od roku 1971 při jeho nelehkých začátcích. Pocházel z nedalekého Jaronína. Když se Jiří Anderle st., bývalý hráč českobudějovického Dynama, vracel z dlouholetého angažmá v Rakousku, namířil si to do mateřské Nové Vsi, kde zakládal fotbal jeho otec Jan. Karla Švarce vzal s sebou jako trenéra. Novoveským kormidlem točil od roku 2007. Klub, který na konci letošního června oslavil kulatou padesátku, dovedl k mimořádným úspěchům.

V sezoně 2008/09 se Novoveští pod Švarcovou taktovkou postarali v okresním přeboru Českokrumlovska o unikát. V cestě za titulem okresního šampiona neztratili ve 22 zápasech ani bod a získali rekordní počet bodů. Postupem do I. B třídy ale vzestup mužstva s řadou velezkušených hráčů (Wohlgemuth, Ludačka, Domin, Šána a další) neskočil. Po dvou letech přišlo nejslavnější období klubu, které vyvrcholilo postupem do I. A třídy. Šestiletou účastí vyšperkovali historickým třetím místem v ročníku 2013/14.

V kolektivu byl vždy oblíbený. Dlouholetý parťák Jiří Anderle (57) nezapomene na jeho památnou větu. „Vždycky nám říkal v kabině před zápasem: Hlavně nic nevymýšlejte, ve fotbale už bylo všechno vymyšleno.“ V Nové Vsi odvedl velký kus práce a nadobro se zařadil mezi legendární osobnosti klubu.

V českobudějovickém Dynamu působil u mládeže téměř patnáct let. Nejčastěji v tandemu s Ivanem Novákem. Jeho rukama prošlo několik talentů. Jedním z nejznámějších je Martin Latka.

Poslední rozloučení s Karlem Švarcem proběhne ve středu 11. prosince 2019 od 13 hodin na hřbitově sv. Otýlie v Českých Budějovicích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky fotbal, Karel Švarc, legenda, Nová Ves, Martin Latka, SK Dynamo České Budějovice, Brloh, Jiří Anderle, Rakousko, okresní přebor, Ivan Novák, Jaronín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalové řady navždy opustil Karel Švarc. Trénoval Latku a vytáhl Novou Ves  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.