Restaurace Solnice se stala Památkou roku. Výsledky soutěže vyhlásilo ve středu Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Solnice dřív sloužila jako sklad soli. Po výrazné a obsáhlé rekonstrukci se z ní stala restaurace s pivovarem.
Historická budova stojí na Piaristickém náměstí od roku 1531. Před třemi lety ale prošla rekonstrukcí, která z ní udělala hojně navštěvovanou restauraci. Solnice už v loňském roce získala Cenu města, ale také Cenu Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR za citlivou a mimořádně zdařilou úpravu objektu. Do sbírky ocenění přibyla teď další cena – Památka roku 2019.
„Bez nasazení investora Václava Študlara by Solnice nevznikla a za to mu patří obrovské poděkování. Jsem velmi rád, že město v začátcích umožnilo tento objekt rekonstruovat. Prostory budovy se tak mohly po mnoha letech otevřít veřejnosti. Věříme, že cena přiláká v této složité době více návštěvníků,“ uvedl náměstek primátora a místopředseda Sdružení Tomáš Bouzek.
Budova solnice slouží jako multifunkční čtyřpatrová budova s restaurací pro veřejnost, uzavřeným salónkem pro soukromé akce a výstavním prostorem pod čtvrtým nejstarším krovem svého druhu v celé České republice. Celková kapacita nové restaurace je dvě stě osob a nabízí zejména tradiční kuchyni, českou a rakousko-uherskou.
Rekonstrukcí prošla i druhá budova na rohu ulic Hroznové a České. V něm se nachází pivovar, ale i technické zázemí pro restauraci. Budovy spojuje unikátní síť potrubní dopravy s pivovodem, elektrickou sítí nebo chladící kapalinou, která vede v zemi skrze Piaristické náměstí.
Za všemi těmito významnými kroky stojí Václav Študlar a jeho celý tým. „Je to pro nás velké překvapení a zároveň nadšení. Na samotném začátku byla představa taková, že bychom si rádi postavili pivovar. Řada náhod nám umožnila dotáhnout Solnici do takové podoby, která je teď. Této ceny si velmi považujeme,“ popsal Študlar.
Oceněním Památka roku ale účast Solnice v soutěžích zdaleka nekončí. Momentálně bojuje o Interiér roku. Slavnostní vyhlášení proběhne na podzim.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.