Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V českobudějovické MHD by se mohlo od léta 2021 platit kartou

Lidé v Českých Budějovicích by mohli od prázdnin příštího roku začít platit ve vozech MHD bezkontaktní kartou. Dopravní podnik už vybral dodavatele. Jde o součást rozvoje digitálních prvků za 70 milionů korun, do nichž spadá digitální odbavovací i informační systém. Pětaosmdesát procent nákladů by měla pokrýt dotace.

„Je to nezbytná nutnost. V dnešní době je elektronické odbavení to nejjednodušší, co může být. Systém bude možné odbavit kartou, mobilem, hodinkami, čímkoli, kde máte spárované bankovní karty. To je budoucnost; je jen otázka času, kdy papírové jízdenky zaniknou," řekl ředitel dopravního podniku Českých Budějovic Slavoj Dolejš.

Podnik je před podpisem smlouvy. Do zakázky spadá odbavování ve vozech, digitální síť, palubní počítače i nový dispečink, aby mohl podnik lépe pracovat s daty a řídit dopravu. „Chtěli jsme využít dotaci, tak jsme ty věci sdružili. Ale sdružili jsme je i z toho důvodu, abychom měli jednoho generálního dodavatele, který ponese odpovědnost," řekl Dolejš.

Loni podnik přepravil rekordních 67,4 milionu cestujících. Meziročně se zněkolikanásobil počet seniorů starších 65 let, kteří si koupili roční předplatný kupón za deset korun. Stoupl z 5000 na 28 tisíc lidí. Tržby z jízdného meziročně klesly podniku loni asi o dva miliony na 117 milionů, zisk po zdanění klesl o necelé tři miliony na 10,2 milionu korun.

Historie MHD v Českých Budějovicích sahá do roku 1909. Dopravní podnik zajišťuje přepravu ve městě a v 15 obcích. Vozový park čítá 85 autobusů, 57 trolejbusů a 11 elektrobusů, které jezdí na 16 autobusových, osmi trolejbusových a třech elektrobusových linkách. Obsluhují téměř 400 zastávek. Ročně najedou šest milionů kilometrů. Podnik má kolem 440 zaměstnanců.

Autoři

Štítky České Budějovice, MHD, dopravní podnik, jízdné, městská hromadná doprava, dopravní společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

Souhlasím ale co KRAJINSKÁ ? a historie

Čtvrtek, 1. října 2020, 14:01Odpovědět

V českobudějovické MHD by se mohlo od léta 2021 platit kartou  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.