Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Herečka Hana Bauerová oslaví Thálii sklenkou bílého vína. V divadle ztvárnila přes 150 rolí

Když dostala jako mladá takzvanou umístěnku a váhala, do jakého divadla jít, Karel Höger jí poradil České Budějovice, protože v Liberci "je zima". V Jihočeském divadle vytvořila Hana Bauerová přes 150 rolí, miluje otáčivé hlediště, kde se potkala i s Františkem Hrubínem. Herečka dostala Cenu Thálie za celoživotní mistrovství a oslavila ji sklenkou bílého vína.

„Je to pocta, úžasné a jsem ráda, že ta pocta přišla do jižních Čech a oblastního divadla. Překvapení, dojetí," řekla 89letá herečka. Pražská rodačka, holka z Pankráce, jak říká, začínala v Národním divadle, kde se objevovala v dětských rolích, později jako posluchačka AMU. S manželem, hercem Josefem Bulíkem, patřila 40 let k osobnostem budějovické činohry.

Jižní Čechy, kam přišla v roce 1953, se jí líbily. Z balkonu chalupy na Šumavě se vášnivá rybářka dívala na Vltavu. Jednou z erbovních rolí byla titulní postava Kitty v komedii Živnost paní Warrenové (1975). „Byla to velká a složitá role. To je Shaw, kterého miluju a mám pro něj slabost, ale byla to dost obtížná práce, je to velmi zvláštní humor," řekla.

Slabost pro otáčivé hlediště setkání s Hrubínem

Diváci ji milovali ve veselohrách. Moc ráda ale měla i Klaudii z Gorkého dramatu Falešná mince. Má slabost pro krumlovské otáčivé hlediště, kde ztvárnila jako první Málinku při premiéře Hrubínovy pohádky Kráska a zvíře. „Tam jsme se několikrát setkali s panem Hrubínem. Bylo škaredě, pršelo, pil s námi ten hnusný vařící čaj, povídali jsme si, báječné," vzpomínala.

Nezapomněla ani na to, jak si na točně ochočili zajíce. „Zdeněk Jarolímek, který hrál kováře v Dalskabátech - stálo ho to hodně mrkviček, jablíček a salátu - si při zkouškách dával na cestičku tyhle dobroty. Zajíce naučil, že když vyšel z kovárny, vyšli s ním, panáčkovali a lidé jásali," řekla herečka, jež se kvůli Snu noci svatojánské naučila i jezdit na koni.

Populární byl i Herecký kabaret, v němž hrála s manželem. V divadle s ním vytvořila i dvojici v Charleyově tetě, jež se dočkala mnoha repríz. Poslední rolí v činohře byla Máti v dramatu Mrzák inishmaanský (2008).

„S Haničkou jsem na jevišti prožila krásné chvíle a spoustu legrace. Bylo těžké vydržet její pohled s tisíci rarášky v každém oku. Jednou se jí podařilo mě v Antigoně - s vervou jí vlastní - omylem shodit z houpačky. Myslela jsem, že to nezvládnu. Pokaždé, když jsme se střetly pohledem, mi ti její rarášci situaci znovu přehráli," řekla herečka Daniela Bambasová.

Účinkovala i ve filmech a seriálech

Bauerová hrála i ve filmu Srpnová neděle, pohádce Čarovné dědictví, seriálech Největší z pierotů či Dobrodružství kriminalistiky. V Jihočeském divadle zatím získal Thálii jen sólista baletu Zdeněk Mládek, v roce 2010.

„První ženou, která cenu za celoživotní mistrovství dostala, byla Zora Rozsypalová, taková ostravská Vlasta Chramostová. Vidím paralelu mezi Zorkou a úžasnou Hankou Bauerovou. Je ideální držitelka této ceny: osobnost, bez které by divadlo hodně ztratilo," řekl prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

Hana Bauerová napsala k 80. výročí divadla i vzpomínkovou knihu. Teď je jí líto, že kvůli koronakrizi jsou herci "povinně nemluvní", a mrzí ji, že nemůže doma uspořádat "mejdan" a pozvat kamarády. Dá si aspoň skleničku bílého vína. „Jsem už stará ženská. Ale dokud člověk žije, má žít," říká.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeské divadlo

Štítky Hana Bauerová, herečka, Thálie, rozhovor, divadlo, herec, víno, Cena Thálie, František Hrubín, hlediště, Jihočeské divadlo, Karel Höger, České Budějovice, Liberec, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herečka Hana Bauerová oslaví Thálii sklenkou bílého vína. V divadle ztvárnila přes 150 rolí  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.