Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějce podají žalobu kvůli lukrativním pozemkům patřícím církvi. Šance na úspěch je podle některých malá

České Budějovice podají určovací žalobu, na základě které se pokusí získat pozemky patřící církvi. Jedná se o lokalitu Děkanské pole mezi městem a obcí Roudné. I přesto, že náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09) řekl, že město má minimální šanci na úspěch v případném soudním sporu, zastupitelé na pondělním jednání odhlasovali žalobu podat.

Počátek sporu sahá až do roku 1547. V tomto roce mělo totiž město získat lukrativní pozemky, které ale v následujícím roce převedlo nebo dalo do užívání právnímu předchůdci děkanství. Podle právního oddělení českobudějovického magistrátu není jasné, zda město pozemky tehdy prodalo nebo jen pronajalo.

Právě k této smlouvě vznikly dva posudky, které mají na celou věc odlišné názory. Podle Marka Starého z katedry právních dějin Právnické fakulty Univerzity Karlovy není smlouva mezi městem a farností kupní smlouvou, a proto má město na území právo. Podle Západočeské univerzity v Plzni ale město velkou šanci k získání pozemků nemá. „Tento posudek říká, že nemůžeme na základě jedné smlouvy z 16. století uplatňovat určovací žalobou vlastnické právo města. Ani jinou žalobou,“ popsal na zastupitelstvu náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09)

Podle jihočeských Pirátů, kteří téma otevřeli, by ale město mělo o pozemky „bojovat“. V případě, že by se z pozemků staly stavební parcely, jejich hodnota by totiž vzrostla v řádech stovek milionů korun. „V případě Děkanských polí jsou náklady na právní zastoupení a celý soudní proces vyčísleny odhadem na 100 tisíc až 200 tisíc korun, přičemž pozemky mohou mít hodnotu i ve stovkách milionů korun. Bez ohledu na soudní rozhodnutí má tedy určitě smysl pokusit se tyto pozemky získat, aby mělo město České Budějovice větší možnost rozhodovat o tom, jakým způsobem budou v budoucnosti využity," uvedl zastupitel Josef Špak.

Bouzek ale na zastupitelstvu několikrát upozornil na to, že město velké šance na získání pozemků nemá. „Máme zpracováno podrobné vyjádření našeho právního oddělení a máme také odborné vyjádření Západočeské univerzity. A tím jsou doplněny jen další argumenty pro to, že město nemá žádnou šanci uspět v žalobě určení vlastnictví," uvedl.

I přesto ale zastupitelé odhlasovali, že by měla být určovací žaloba podána. Město se na základě toho do několik set let starého sporu pustí. „Jsem skutečně rád, že se mně a mým kolegům v zastupitelském klubu Pirátů podařilo shromáždit potřebné podklady a předat je ostatním zastupitelům města v přesvědčivé podobě, takže se dočkáme nezávislé a definitivní odpovědi soudu. Dlouhodobě poukazujeme na to, že město se musí chovat jako správný hospodář a když je zde nějaká šance, tak je nutné ji využít,“ okomentoval Špak rozhodnutí zastupitelů.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj ČTK

Štítky České Budějovice, církev, Děkanská pole, spor, žaloba, pozemek, Tomáš Bouzek, TOP 09, Roudné, Západočeská univerzita v Plzni, Josef Špak, Česká pirátská strana, Právnická fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce podají žalobu kvůli lukrativním pozemkům patřícím církvi. Šance na úspěch je podle některých malá  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.