Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lišov má novou městskou knihovnu i archiv

PR článek

Městu Lišov se v roce 2022 podařilo završit několikaleté přípravy na stavbu zcela nové městské knihovny. Původní městská knihovna, která byla v prostorově a energeticky nevyhovující budově Schwarzenberského špitálu v Lišově, se nově přestěhovala do kompletně zrekonstruovaných prostor v přízemí lišovské radnice.

„V rámci stavebních úprav zde byly kompletně zrekonstruovány již nevyužívané části přízemí městského úřadu, který kdysi využívala obecní komunální firma. Ta již několik let sídlí ve zcela novém areálu v Luční ulici, proto se město rozhodlo tuto nevyužitou část radnice stavebně zcela předělat,“ upřesnil starosta města, Jiří Švec (SNK Lišovsko).

Hned za vstupními dveřmi do městského úřadu tak návštěvníka přivítá úplně nový a moderní prostor s vnitřními automatickými dveřmi, které v chladných obdobích významně ušetří energii. Těmi projde do přízemí radnice, kde je i pokladna, podatelna, kancelář sociálních věcí a zasedací místnost. Zde najde pohodlí u několika stolků s pohodlným posezením a může si prohlédnout vystavená díla místních autorů. Ta zdobí právě jednu z chodeb vedoucí k nové veřejné knihovně. Lišovská radnice, v jejímž prvním patře naleznete i prostory moderního městského kina, se stavbou knihovny stala i kulturním stánkem. Právě spojení moderní městské knihovny a prostor plně digitalizovaného kinosálu otevírá možnosti pořádání mnoha zajímavých kulturních akcí, propojujících žánr filmový s oborem autorským a čtenářským. Do kina i do knihovny se dá nyní vstoupit přes společné foyer, osvětlené horním světlíkem a ozdobeném cizokrajnými dřevinami.

„V rámci provedených stavebních prací vznikla nejenom moderní veřejná knihovna, ale součástí stavebních úprav byla i úprava hlavního vstupu do úřadu a zastřešení části nádvoří, respektive úprava celého přízemí. Radnice je teď plně bezbariérová a zastřešením části nádvoří se vstup do výtahu stal součástí interiéru. To nám pomůže ušetřit nemalé prostředky na energiích. Pro potřeby úřadu zde vznikl i zcela nový archiv s posuvnými regály a rekonstrukcí prošla i garáž na druhé straně přízemní části budovy radnice,“ doplňuje starosta Švec.

Nové prostory si pochvaluje i knihovnice Anna Veleško: „Ve staré knihovně byl v zimě problém vydržet bez zimní bundy a prostory byly o dost menší. Tady je vše nové a přehledné, a navíc je to tu krásné. Lidem se líbí třeba naše nová čítárna, kde si děti krátí čekání na autobus a půjčit si zde můžete i deskové hry. Hlásí se nám teď hodně nových čtenářů,“ uzavírá knihovnice.

Dle starosty Jiřího Švece byl projekt připraven již před třemi lety, ale město hledalo vhodný dotační titul. Ten nakonec přišel v podobě 70 procent dotace od Ministerstva pro místní rozvoj, kdy se v roce 2021 městu podařilo získat dotaci ve výši necelých 9,5 milionů korun. Celkové náklady zmíněných stavebních úprav byly přibližně 16,5 milionů korun.

Uvolněné prostory v barokní budově Schwarzenberského špitálu budou, stejně jako zbývající části budovy, sloužit jako galerie a výstavní prostory městského muzea. Již nyní zde místní připravují expozici truhlářství a výstavu modelů lodí.

Lišov tak opět zrealizoval jednu z plánovaných investic, které přispějí k bohatšímu kulturnímu životu v Lišově a okolí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Lišov, knihovna, archiv, novinka, městská knihovna, radnice, Jiří Švec, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lišov má novou městskou knihovnu i archiv  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.