Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeskou univerzitu povede příští čtyři roky Kozák, dnes ho jmenoval prezident

Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích (JČU) povede příští čtyři roky Pavel Kozák, na návrh akademického senátu ho dnes jmenoval prezident Petr Pavel. Kozáka zvolil akademický senát loni v listopadu, univerzitu povede poprvé. Jeho funkční období je čtyřleté, začne 1. dubna. Kozák ve funkci vystřídá současného rektora Bohumila Jirouška, který školu vedl od dubna roku 2020.

Pavel popřál Kozákovi hodně sil a hodně zdaru. „Dlouze hovoříme o tom, jak vzdělávání, kvalita našeho vzdělávacího systému, celoživotní vůle se vzdělávat jsou základem prosperity v dnešním velice dynamicky se měnícím světě a k tomu univerzity přispívají významnou rolí," řekl Pavel.

Věří, že Kozák bude nakloněn nejen dalšímu zvyšování kvality Jihočeské univerzity, ale i způsobu přípravy mladých lidí ve smyslu inovativního myšlení, pružnosti a hledání nových cest řešení. Podle Pavla je zároveň důležité, aby univerzita nadále významně podporovala své výzkumné kapacity a spolupracovala s průmyslem i se svými zahraničními partnery. Ve spolupráci je podle něj potenciál k tomu, aby se české univerzity udržovaly na vysoké úrovni, ale i aby bylo Česko konkurenceschopné v přípravě studentů na práci v ČR i ve světě.

Kozák dříve řekl, že Jihočeská univerzita důležitá pro celý kraj v oborech profesního vzdělávání, jako jsou učitelství, zemědělství nebo sociální a zdravotní vědy. Školu chce vést transparentně a otevřeně pro komunikaci. Zároveň by chtěl, aby byla Jihočeská univerzita pro studenty školou první volby, tedy takovou, kde chtějí studovat.

Jihočeskou univerzitu by měl v letech 2024 až 2028 vést Pavel Kozák

Novým rektorem Jihočeské univerzity by se měl stát současný děkan fakulty rybářství a ochrany vod Pavel Kozák. Do funkce je dnes zvolil akademický senát, Kozák získal 32 ze 36 hlasů. Do funkce ho ještě musí jmenovat prezident Petr Pavel. Kozák...

Univerzitu nyní navštěvuje asi 9 000 studentů, v minulosti to bylo až o 2 000 více. Kozák by chtěl, aby počet studentů na univerzitě mírně vzrostl a aby se zvýšila kvalita. Chtěl by také zvýšit prestiž univerzity v regionu i na národní a mezinárodní úrovni.

Kozák se narodil v roce 1971 v Pacově, v roce 1993 absolvoval zemědělskou fakultu Jihočeské univerzity. Značnou část profesního života spojil s Fakultou rybářství a ochrany vod, kde působí od jejího vzniku v roce 2009. Postupně se stal proděkanem a od roku 2017 je děkanem. V roce 2015 se stal profesorem v oboru rybářství. Kozák je vědcem a pedagogem, který se specializuje na chov korýšů a měkkýšů.

Jihočeská univerzita vznikla v roce 1991. Nabízí studium na osmi fakultách - pedagogické, zdravotně sociální, zemědělské, filozofické, přírodovědecké, teologické, ekonomické a fakultě rybářství a ochrany vod.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Vondrouš Roman

Štítky jihočeská univerzita, jan kozák, petr pavel, prezident, praha, rektor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeskou univerzitu povede příští čtyři roky Kozák, dnes ho jmenoval prezident  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.