Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Buď Kafka. Ve Výměníku1 se koná festival Kafka s námi pro všechny Budějčáky

V kulturním centru Výměník1 se v neděli 5. 5. uskuteční jednodenní festival pro celou rodinu Kafka s námi u příležitosti 100letého výročí úmrtí Franze Kafky. Hravou a zábavnou formou přiblíží tohoto spisovatele opravdu všem.

V letošním roce uplyne 100 let od úmrtí skvělého spisovatele, ale i velmi zajímavého člověka Franze Kafky. Toto výročí si připomíná doslova celý svět a pozadu nezůstanou ani České Budějovice. V kulturním centru Výměník1 bude 5.5. v 10:00 zahájen festival Kafka s námi, který je součástí měsíční akce Buď Kafka. Akce má za cíl zprostředkovat Kafku i těm, kteří ho blíže neznají nebo ho nečetli. Pro všechny milovníky i objevitele Franze Kafky je připraven bohatý a hravý program, od výtvarných a literárních workshopů až po dobový fotokoutek. Program je připraven jak pro dospělé, tak pro děti, a je tedy možné se zúčastnit s celou rodinou. Ten, kdo přijde v kostýmu z let 1900-1920, a děti do šesti let mají vstupné zdarma. Na místě bude i bar a, protože byl Kafka vegetarián, i výborné vegetariánské občerstvení po celou dobu akce. Rovněž bude možné zakoupit i stylové předměty, které budou návštěvníkům připomínat zážitek z festivalu ještě dlouhou dobu.

Program

A co všechno na návštěvníky čeká? Za zvuků dobové hudby se mohou zúčastnit literárního workshopu - psaní dopisů Franzovi s lektorským úvodem, štafetového čtení z děl Franze Kafky, arteterapeutického workshopu Ten ve stínu, výtvarné artedílničky pro děti, výtvarné dílny - Proměna barev, padělání Kafkova podpisu či linorytové dílny. Připraveno je i stanoviště improvizačního divadla. Ze stylového fotokoutku si domů odnesou vtipnou fotografii, či si mohou nechat zhotovit přírodní dočasné tetování Kafkovských motivů jaguou. Pro unavené a zvídavé bude připraven čtecí koutek. V závěru večera proběhne Kafkárenský kvíz, na nějž jako na jediný je třeba se registrovat předem na Facebooku pořádajícího spolku Buď Art, poté následuje Swingová tančírna i pro úplné začátečníky.

Co říkají pořadatelé

Festival pořádá neziskový spolek Buď Art, který má za cíl probudit v Budějčácích kreativitu a zájem především o literaturu, arteterapii a vizuální umění. Jedna z členek spolku, básnířka Kateřina Bartlová k akci říká: „Jako milovnice Kafky se velmi často setkávám s lidmi, kteří toto jméno sice znají, ale nedokážou si ho spojit s ničím, co by jimi jakkoli rezonovalo. Jeho knihy se jim zdají těžké a vzdálené. Ale znám jen málo spisovatelů, kteří by tolik souzněli s problémy dnešní doby. S úzkostí, vlastní slabostí, nepochopením, míjením, absurditou, ale i s humorem, nadsázkou. Kafka má rozhodně co říci a i jeho samotná osobnost a osud jsou velmi zajímavé. Tenhle jednodenní festival ho chce lidem představit v trochu jiném světle, než jsou zvyklí, hravě, s lehkostí a humorem. Kdyby byl dnes Kafka s námi, jistě by rád pobavil společnost čtením z některé své knihy a cítil zadostiučinění, že nám má stále co říci.”

Arteterapeutka a malířka Barbora Klímová dodává: “Pro mě je na téhle akci nejzajímavější to, jak dokáže spojit lidi různých skupin a zájmů, od čtenářů Kafky až po ty, kteří ho neznají a mají třeba jen rádi přelom 20. století, tehdejší módu nebo hudbu nebo starý nábytek. Na akci se můžete potkat s mnoha umělci i těmi, kteří si nějaké tvoření budou chtít vyzkoušet poprvé po dlouhé době a vzájemně se obohatit a odnést si skvělý zážitek. Úžasné je, kolik lidí se nám podařilo zapojit, jsou to všichni talentovaní a nadšení lidé, kteří nám pomáhají s organizací festivalu, třeba díky umělci Danielu Kynclovi máme ty krásné plakáty, mnoho dalších z našeho týmu potkáte přímo 5.5. ve Výměníku1.”

Třetí ze zakládajících členek spolku, arteterapeutka Janka Jurigová přidává: „Jsem sama objevitelkou Franze Kafky. Jeho dílo nemám načtené. O to více mně zaujalo zjištění, že také kreslil, a dokonce je vydaná celá kniha z jeho kresbami. V jeho výtvarném zpracování lze spatřovat motivy, kterými se ve svých dílech zabývá. Srdečně zvu všechny, kteří Kafku nečetli, kteří si myslí, že to pro ně určitě nebude ... Věřte mi, bude se vám tam líbit.”

Podpora

Projekt byl podpořen Nadací Via a programem Místo, kde žijeme, ale i celou řadou dalších subjektů jako je českokrumlovské Muzeum fotoateliér Seidel, Střední škola obchodní (obor Aranžér), kulturní centrum Výměník1, Kabinet ČB, Galerie Panská 1 a Pivovar Hulvát.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Franz Kafka, festival, zábava pro celou rodinu, kreativní tvoření, Nadace Via

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Buď Kafka. Ve Výměníku1 se koná festival Kafka s námi pro všechny Budějčáky  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.