Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Obchvat města zpoplatněný nebude. Výjimka potrvá zatím rok

Desetikilometrový úsek dálnice D3, který bude po otevření tvořit zároveň obchvat Českých Budějovic, nebude zpoplatněný. Výjimka potrvá prozatím rok, dohodl se na tom ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou (ODS).

O zpoplatnění dvou úseků dálnice D3, které budou tvořit obchvat města, mluvil ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na posledních akcích, během kterých se zahajovaly stavby posledních částí D3.Kupka tehdy uvedl, že se zpoplatněním ministerstvo dopravy počítá, a že v „principu rozšiřování dálniční sítě je to nezbytný a obvyklý krok“.

Proti rozhodnutí ministerstva se ale ihned stavělo jak vedení města, tak i kraje. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odeslal Kupkovi otevřený dopis, ve kterém ho žádal, aby plánované zpoplatnění této části dálnice D3 znovu projednali.

Hejtman Kuba žádá ministra dopravy o zrušení zpoplatnění obchvatu města. Zaslal mu otevřený dopis

Jihočeský hejtman Marin Kuba (ODS) žádá prostřednictvím otevřeného dopisu ministerstvo dopravy a ministra Martina Kupku (ODS), aby znovu projednali plánované zpoplatnění části dálnice D3, která bude zároveň tvořit obchvat Českých Budějovic. Úsek má...

„Diskutovali jsme s hejtmanem Jihočeského kraje o možnosti nezpoplatnění nového úseku dálnice D3 mezi Úsilným, tunelem Pohůrka a sjezdem Roudné pro nadcházející rok. Domluvili jsme se, že v příštím roce nebude tento úsek zpoplatněn a naopak se zaměříme na detailní analýzu dopravních toků,“ uvedl dnes v tiskové zprávě Kupka.

V příštím roce tak ministerstvo dopravy spolu s krajem a Ředitelstvím silnic a dálnic provede průzkum, na základě kterého zjistí počet vozidel, která budou obchvat využívat jen mezi exity 131 a 141, a která budou dálnici využívat jako rozšířenou dálniční síť. „Po jeho vyhodnocení znovu ministerstvo posoudí zpoplatnění těchto dvou dálničních úseků,“ uvedl Jan Jakovljevič z odboru komunikace Ministerstva dopravy ČR.

Přechodné období jednoho roku

Podle hejtmana Kuby je přechodné období jednoho roku racionálním postupem. „Obchvat nemá zdaleka význam jen pro obyvatele města, ale je důležitý pro dopravu v celé aglomeraci. V krajském městě se denně pohybuje cca 200 tis obyvatel, kteří dnes bydlí v obcích v dojezdové vzdálenosti 20 min od krajské metropole. Pokud by tito řidiči nemohli bezplatně využívat tento obchvat, budou dál zbytečně přetěžovat vnitroměstské komunikace Českých Budějovic,“ uvedl Kuba.

Už dříve ale upozornil na to, že pro obyvatele města bude z hlediska dopravy zásadnější vybudování dalších mostů přes Vltavu v rámci Severní spojky a přemostění od silnice I/3 do Papírenské ulice a propojení ulice M. Horákové k silnici I/3 na Český Krumlov a Kaplici. Na všech těchto stavbách už se podle hejtmana pracuje.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky doprava, obchvat, České Budějovice, Martin Kuba, Martin Kupka, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat města zpoplatněný nebude. Výjimka potrvá zatím rok  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.