Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Některá města by přivítala zpoplatnění splouvání Vltavy

Některá jihočeská města, kterými protéká Vltava, by přivítaly poplatek za splavnění řeky. Získané peníze by mohly například pokrýt náklady na odstraňování odpadků kolem řeky. Novinářům to dnes řekl místostarosta Vyššího Brodu Jan Straka. Dodal, že celý projekt je zatím na začátku a zatím mimo jiné není jasné, kdo by poplatky vybíral. Zda by tuto záležitost řešily obce, kraj nebo Povodí Vltavy.

„I když je to teprve v počátcích, určitě by poplatek nebyl nějak zásadně vysoký. Bavíme se třeba o částce 50 korun za loď,“ uvedl Straka. Řekl, že zástupci Vyššího Brodu se o projektu bavili například s Českým Krumlovem. Právě tato dvě města v létě zažívají na Vltavě asi největší nápor vodáků. Ve Vyšším Brodě většina turistů splouvání začíná a přibližně 30 kilometrů vzdálený Český Krumlov patří mezi nejvyhledávanější lokality na této řece.

Straka uvedl, že existuje několik možností, jak by mohli turisté poplatek hradit. Například by jej platili v místě, kde plavbu zahájí. „Nebo by se jednalo o formu jakéhosi mýtného, že by se platilo při proplutí určitými body,“ uvedl.

Stále větším problémem spojeným s vodní turistikou je hromadění odpadů, které na jaře a na podzim odstraňují většinou dobrovolníci. Plastové i papírové odpady se nacházejí na březích řek i v jejich korytech. Podle některých nárůst způsobuje občerstvení formou plovoucích barů. „Když po sezoně čistíme řeku, přesně poznáme, kde tyto provozovny stály. Na dně kolem nich je vždy výrazně větší množství odpadu,“ uvedl vedoucí informačního centra Vyšší Brod Karel Troják.

Podle odhadů spluje od jara do podzimu Vltavu asi 300 tisíc lidí. Nejvíce jich bývá na řece v období blížících se červencových svátků.

Autoři | Foto Veronika Kendíková

Štítky ČR, zábava, turistika, správa, ekologie, Lipno nad Vltavou, Vltava, poplatek, odpad, Vyšší Brod, Povodí Vltavy (státní podnik), Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některá města by přivítala zpoplatnění splouvání Vltavy  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.