Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na věž kleťské rozhledny bude umístěn Zvon svobody.

Od poloviny listopadu se budou v České republice tradičně odehrávat oslavy výročí Sametové revoluce. Letos navíc uplyne 30 let od této významné události. V jižních Čechách se například už 13. listopadu od 13 hodin můžete zúčastnit vyzvednutí Zvonu svobody na věž kleťské rozhledny.

Zvon svobody byl původně odlit v Rakousku pro jeden z pražských kostelů. Jedná se o zhruba 800 kilo vážící bronzový zvon s motivy české státnosti a svatováclavské tradice. Byl však zadavatelem odmítnut z důvodu nedodržení parametrů a musel proto být odlit zvon nový. Ten původní, nynější Zvon svobody, zůstal „zapomenut“ ve zvonařském muzeu v Innsbrucku a hrozilo jeho roztavení.

Upozornili na něj čeští návštěvníci muzea, kterým osud zvonu s českými insigniemi nebyl lhostejný. Jedním s oslovených byl i Ladislav Faktor, jihočeský podnikatel, hudebník a současný senátor. „Zvon jsem se rozhodl koupit zejména proto, aby byl přístupný veřejnosti. Oslavy Sametové revoluce neberu na lehkou váhu. Myslím si totiž, že je důležité připomínat si historicky významné události a to zvláště v době, kdy začíná být běžné jejich význam zlehčovat. Jednou z podmínek rakouské strany bylo například nalezení důstojného místa pro umístění zvonu. Kleť byla jasnou volbou, protože je to unikátní místo a moje srdcová záležitost, a nutno dodat, že i výrobci zvonu byli výběrem místa nadšeni. Takže jste všichni zváni,“ řekl Faktor k akci.

Celá akce bude probíhat na vrcholu Kleti, pro zájemce z řad veřejnosti je zajištěna lanovka i vstupné zdarma. Na místě bude připraveno drobné občerstvení zajištěné tamní horskou chatou. Zvon bude slavnostně vysvěcen a jeřábem vynesen na střechu historické rozhledny, kde bude do budoucna přístupný všem návštěvníkům.

Jedinou starostí pořadatelů zůstává počasí. „Samozřejmě počítáme s tím, že vzhledem k možnosti zhoršeného počasí nebude možný přístup těžké techniky. V tom případě ovšem akci nerušíme, ale dojde k odhalení zvonu přímo před objektem horské chaty, takže návštěvníci o nic nepřijdou. Zvon si budou moci všichni přítomní i tak prohlédnout zblízka.“, upřesnil pro Drbnu Faktor.

Autoři

Štítky Zvon Svobody, Kleť, akce, Ladislav Faktor, rozhledna, Sametová revoluce, Česko, Jihočeský kraj, Rakousko, Innsbruck

Na věž kleťské rozhledny bude umístěn Zvon svobody.  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.