Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bistro na Lipně kompostuje použité kelímky, tácky a příbory. Vzniklým materiálem pak hnojí rostliny

Snížit produkci špatně rozložitelných plastů. To bylo jedním z hlavních motivů hotelu Na Pláži v Horní Plané, který během pandemie koronaviru kromě rekonstrukce zavedl také zcela nový koncept odpadového hospodářství. Díky tomu se velká část odpadu zkompostuje a dále využije.

„Jsme tady už 20 let a za tu dobu jsme viděli, kolik odpadu se vyprodukuje. Pár let zpět navíc ještě netříděného. Proto jsme se rozhodli, že chceme tuhle situaci změnit,“ vysvětlil majitel hotelu Michal Novák.

Jídlo a pití si tak v bistru, které k hotelu patří, nedáte do obyčejných plastových kelímků nebo tácků. Nekoupíte si zde ani pet lahev. Vše zde vydávají do kompostovatelných obalů, které po použití přijdou do speciálně označeného kontejneru.  

„Odtud ho zaměstnanci bistra znovu vezmou a společně s ostatními vsypou do drtičky. Ta použitý kelímek rozemele, respektive nadrtí. Vzniklá hmota, která vypadá jako rozemletý papír, se vloží do kompostéru, kde se začne rozkládat a mění se vlivem různých fyzikálních a mechanických procesů na kompost,“ uvedl majitel hotelu.

Zbytky jídla dokážou kompostéry zpracovat během pár hodin, obaly z kukuřičného škrobu trvají podle Nováka nejdéle, řádově několik dní.

Kompost jako hnojivo pro rostliny

Vzniklý materiál pak v hotelu dál využijí. Velmi dobře podle majitele funguje jako hnojivo pro květiny a stromy. „Nejsem velký ekolog, netvrdím, že můžeme žít život bez plastů. To asi nejde. Ale chci pomoci spotřebu plastů, které jsou špatně rozložitelné, snížit. Navíc kompost, který u nás vzniká, je vynikajícím hnojivem pro naše květiny a stromy,“ uvádí Novák.

Díky novému systému odpadového hospodářství dokáže hotel vyprodukovat místo šesti pytlů odpadu jen dva. „Chovat se ekologicky je dražší a také méně komfortní. Z tohoto důvodu se tomu mnoho lidí vyhýbá. Jen investice do kompostérů a techniky byla několik set tisíc. Kompostovatelné obaly jsou také ve srovnání s plastovými dražší, ale dle mého názoru pouze takto dokážeme zredukovat objem vytvořeného odpadu. Doufám, že touto cestou jednou půjde více provozovatelů či obecních samospráv nejen na Lipensku,“ uzavírá Michal Novák.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Michala Nováka

Štítky kompost, plast, odpad, hotel, kelímek, Michal Novák, Vodní nádrž Lipno, pandemie covidu-19, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bistro na Lipně kompostuje použité kelímky, tácky a příbory. Vzniklým materiálem pak hnojí rostliny  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.