Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Český Krumlov odkládá plán bývalé koalice, která chtěla budovat nové centrum města

Český Krumlov na několik let odkládá plán, že by kolem nemocnice a autobusového nádraží mohlo být centrum Horní brána s byty, službami a obchody. Počítala s tím studie, kterou zadali bývalí radní. Plánovali, že by tam časem bylo nové centrum města. Nová koalice ale považuje za zbytečné, aby tam byly obchody či služby, důležité bude dopravní využití místa poté, co stát dostaví část dálnice D3. Prioritou nové radnice je rozvíjet areál bývalých kasáren.

Zastupitelé dnes probírali výsledky architektonické soutěže. Jde o území s rozlohou 10,7 hektaru. Architekti navrhli byty, obchod, kanceláře, kulturní prostory i parkování. Noví radní ale záměr odložili. Předpokládají, že až bude hotová část D3 u Kaplice, naroste v Krumlově provoz. Musí také ještě schválit nový územní plán. Kritizovali, že k přípravě soutěže nebyli pozvaní památkáři.

„Toto území chápeme především jako území s dopravní funkcí. Pak je tam (v návrhu) velké množství ploch pro obchody, služby, a to je podle našeho názoru zbytečné, protože v Českém Krumlově je velký dostatek prostor k pronájmu pro kanceláře. Co se týká bydlení, tak charakter toho území odpovídá charakteru ne malého sídla, jako je Český Krumlov, ale bydlení v širším centru stotisícového města. V Krumlově je areál kasáren, stál 15 let ladem. Naším úkolem je ho rozvinout, městskou prioritou z hlediska bydlení i služeb je lokalita kasárna," řekl místostarosta Robin Schinko (Občané patrioti).

Plánované centrum Horní brána by zabíralo prostor kolem autobusového nádraží, přilehlé křižovatky ulic Objížďková a Kaplická včetně předpolí nemocnice. Bývalý místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL) loni označil možné centrum za příležitost pro investory. „Území, kde je autobusové nádraží, vedle je velké parkoviště, naproti nemocnice. Vznikla idea architekta (Martina) Krupauera, že by mohlo být za 20 let místem nového centra Českého Krumlova, neboť to původní historické ztratilo svou základní funkci," řekl dnes Hermann. Někteří koaliční zastupitelé záměr hodně kritizovali. Jan Sommer (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí) označil plán a studii za "vyhozené peníze bývalého vedení radnice. Všechny tyto studie jsou utopie," napsal na sociální síti

Nová radnice dá přednost rozvoji areálu někdejších kasáren Vyšný na ploše 24 hektarů, kde by měla vzniknou nová městská čtvrť Nový Dvůr a do 30 let by tam mohlo žít až 3000 lidí. Město tam plánuje byty, rodinné domy, kraj jedná s městem o tom, že by tam postavil domov pro seniory.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, stavby, služby, architektura, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov odkládá plán bývalé koalice, která chtěla budovat nové centrum města  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.