Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hrobku v jihočeském Domaníně nově provozuje fond Schwarzenbergů

Rodina Schwarzenbergů převzala 1. listopadu od Národního památkového ústavu správu hrobky v Domaníně u Třeboně. Prohlídky pro turisty zůstanou zachované. Karel Schwarzenberg a Alžběta Pezoldová založili Nadační fond Schwarzenberská hrobka v Domaníně, který se bude starat o rodové dědictví.

„Národní památkový ústav si váží toho, že se mohl podílet na zpřístupnění tak výjimečného historického objektu, který je mimořádný nejen z architektonického hlediska, ale i z pohledu osobního významu pro rodinu Schwarzenbergů," stojí ve společném prohlášení obou stran. Karel Schwarzenberg zhodnotil spolupráci kladně, protože se rozšířilo povědomí o památce, která je i pietním místem rodu.

Provoz hrobky včetně prohlídek zůstává stejný jako dosud. Podrobnosti jsou na novém webu. V zimě bude otevřeno tři dny v týdnu. „Pokračujeme v tom, co Národní památkový ústav dosud dělal od roku 2012. Hrobka bude nadále veřejnosti zpřístupněná," řekl dnes Schwarzenbergův právník Petr Vyroubal.

Památkáři v předchozích letech opravovali střechu i sochařskou výzdobu. Stát do hrobky investoval v řádech milionů korun, řekl v lednu ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec. V opravách bude pokračovat i nadační fond. Vytvoří plán a rozpočet. „Je to starší objekt, potřebuje nějaké opravy," řekl Vyroubal.

Vznik nadačního fondu

Karel Schwarzenberg a jeho nevlastní sestra Alžběta Pezoldová se ve sporu o hrobku začátkem roku mimosoudně dohodli. Vložili ji do nadačního fondu, který založili. V prosinci 2020 uzavřeli dohodu o společném postupu, aby ukončili dědické řízení. Pezoldová se dlouho domáhala uznání dědictví po hlubocké větvi šlechtického rodu. V roce 2012 se jí zastal Ústavní soud.

Spor o pozůstalost po Adolfu Schwarzenbergovi se řeší od roku 2006. Pezoldová je dcerou Jindřicha Schwarzenberga, dědice Adolfa Schwarzenberga. Kvůli starým rodovým zvykům dal její otec v závěti přednost mužskému dědici, svému adoptivnímu synu Karlovi z orlické větve rodu. Pezoldová ale tvrdí, že Karel Schwarzenberg porušil poslední vůli jejího otce, která mu přikazovala usilovat o vrácení celého majetku. Protistrana namítala, že mezi Schwarzenbergy se dědilo vždy po mužské linii.

Hlubocká větev Schwarzenbergů spravovala před II. světovou válkou velký majetek. Stát však v roce 1947 schválil takzvaný Lex Schwarzenberg, zákon, který rod připravil o všechny državy. Po roce 1989 vrátil stát majetek pouze chudší, orlické větvi Schwarzenbergů, z níž pochází i někdejší ministr zahraničí. Nemovitosti hlubocké větve zůstaly státu.

Domanínská hrobka je dvoupodlažní novogotická stavba ve tvaru osmiúhelníku, s předsunutou věží a oboustranným schodištěm. Obklopuje ji anglický park. V hrobce jsou ostatky 26 členů primogeniturní větve rodu Schwarzenbergů. Letos od ledna do 19. října ji navštívilo 30.993 lidí, vyplývá z údajů památkářů.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hrobka, Domanín, fond Schwarzenbergů, Národní památkový ústav, Karel Schwarzenberg, Alžběta Pezoldová, nadační fond, Třeboň, památková péče, Adolf ze Schwarzenbergu, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrobku v jihočeském Domaníně nově provozuje fond Schwarzenbergů  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.