Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzeum v Dačicích připravuje modernizaci stálé expozice historie města

Muzeum v Dačicích na Jindřichohradecku připravuje modernizaci stálé expozice, která se věnuje historii města. Jde o nejrozsáhlejší úpravu prostor od roku 1996. Náklady na projekt činí přibližně 14 milionů korun.

„Součástí expozice se stanou různé interaktivní prvky, kvízy a hry. Chceme, aby to pro návštěvníky bylo více zábavné a aby si mohli při prohlídce tak trochu i hrát. Naším cílem je obléct muzeum do hávu 21. století,“ řekl ředitel muzea Martin Rychlík.

Dačické městské muzeum vypíše na projekt výběrové řízení. Rychlík se domnívá, že pokud vše dobře dopadne, v lednu příštího roku by mohly začít samotné práce. „Předpokládáme, že potrvají do června, na sezonu bychom chtěli už návštěvníky přivítat s modernizovanou expozicí,“ naznačil ředitel.

Muzeum na úpravy získalo dotaci z operačního programu ve výši téměř 12 milionů korun. „V nových expozicích dojde nejen ke změnám v prostorovém řešení, ale také k využití nových typů vitrín s vestavěnými zásuvkami, které umožňují zvýšení počtu vystavených exponátů a různých grafických panelů. Cílem nové expozice je převyprávět příběh o Dačicích, povzbudit v občanech hrdost na jejich město a připomenout moravskou minulost Dačic,“ uvedl starosta města Miloš Novák (Moravské zemské hnutí).

Muzeum od roku 1996 sídlí v dačickém zámku, kam se přestěhovalo z františkánského kláštera. Návštěvníkům nabízí dva tematické okruhy. Vedle historie města je další stálá expozice věnována kostce cukru, která vznikla v roce 1841 právě v Dačicích. Tradice výroby cukru byla v regionu založena již roku 1829, kdy vznikl v nedalekém Kostelním Vydří první řepný cukrovar na Moravě. „Také druhou stálou expozici bychom v budoucnosti rádi modernizovali,“ dodal Rychlík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Dačice

Štítky ČR, správa, muzea, Dačice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Dačicích připravuje modernizaci stálé expozice historie města  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.