Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jindřichův Hradec podepsal smlouvu na modernizaci čističky za 241 milionů korun

Jindřichův Hradec podepsal smlouvu s vítěznou firmou na první etapu modernizace městské čistírny odpadních vod (ČOV). Zakázku získalo sdružení firem s názvem Společnost Jindřichův Hradec. Uspělo s nabídkou 241 milionů korun bez daně. První etapa modernizace by měla trvat do 20 měsíců. Řekl to jindřichohradecký starosta Michal Kozár (ANO).

„Po podpisu smlouvy se zhotovitelem předáme staveniště. Letos zřejmě začnou jen přípravné práce a ta hlavní část by se měla odehrát především v příštím roce," uvedl starosta.

Modernizace čističky zahrnuje například opravu dílčích stavebních objektů, výměnu automatických strojních česlí na odtoku, nové svozové jímky, úpravu aktivačních nádrží včetně technologie na dávkování síranu železitého a další zásahy. „Měly by nám klesnout hodnoty, co se týká vypouštění do vod. Pročištění by mělo být kvalitnější," uvedl starosta. Na první etapu by měla navazovat druhá část modernizace. Kozár uvedl, že právě první etapa je zásadnější částí projektu.

Na modernizaci čističky se město připravuje několik let. Jde o jednu z největších investic v novodobé historii Jindřichova Hradce. Projekt počítá s postupnou výměnou téměř všech technologií čističky. Město chce získat evropskou dotaci z operačního programu životní prostředí. Může představovat až 30 procent z celkových způsobilých výdajů, ale zároveň maximálně 25 milionů korun.

„Žádost o dotaci jsme podali, ale zbývající částku musíme uhradit z naší pokladny," řekl starosta. Jindřichův Hradec v rozpočtu pro letošní rok uvolnil na kapitálové výdaje 465 milionů korun. Z toho přibližně 300 milionů korun vyčlenil právě na modernizaci čističky. Na konci loňského roku měla radnice na účtech našetřeno přibližně 600 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, odpady, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichův Hradec podepsal smlouvu na modernizaci čističky za 241 milionů korun  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.