Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hrdina Tomáš Neškodný: Všechny topící držela voda na jednom místě, bylo těžké se k nim dostat

Opravdu hrdinský čin má za sebou četař Tomáš Neškodný, který slouží u 53. pluku průzkumu a EB v Táboře. Ten v neděli sušil seno na pronajaté louce nedaleko jezu U Karáska, v obci Heřmaň. Netušil, že jen pár metrů od něj se topí čtyři lidé. Když za ním přiběhl starší pán, neváhal ani vteřinu, vzal z traktoru lano a běžel k jezu.

„Doběhl jsem akorát ve chvíli, kdy do vody skákala matka dětí. Křičel jsem na ni, aby to nedělala, ale už bylo pozdě. I matka se začala ihned topit, u jezu je voda celkem prudká,“ uvedl k tomu četař Neškodný. I přes silný proud do vody skočil. Nakonec s pomocí lana a jedné dívky na břehu vytáhl postupně matku a její dvě děti z vody.

Když chtěl skočit do vody pro posledního topícího, otce celé rodiny, všiml si, že ho proud odnáší pryč. „Běžel jsem po proudu a sledoval ho, ale proud byl moc rychlý. Naštěstí jsem cestou potkal člověka s autem, se kterým jsme tělo předjeli. Když jsme jej vytáhli na břeh, začali jsme mu ještě s dalším kolemjdoucím poskytovat první pomoc až do příjezdu policie a lékařů, ale bohužel již bylo pozdě,“ vzpomíná četař na konec záchranné akce.

Autoři | Foto 53. pluk průzkumu a EB, Armáda ČR

Štítky záchrana, utonutí, voják, Písecko, Tábor

Hrdina Tomáš Neškodný: Všechny topící držela voda na jednom místě, bylo těžké se k nim dostat  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.