Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zraněného muže v nepřístupném terénu pomohl zachránit vrtulník Kryštof

Jihočeští záchranáři minulý týden zachraňovali zraněného muže, který v hustě zalesněném terénu na Písecku utrpěl vážné poranění dolní končetiny. Jelikož se ale pozemní posádka nemohla na místo dostat, musel jim přiletět na pomoc vrtulník Kryštof 13. Navzdory technické náročnosti zásahu se zraněného podařilo z těžkého terénu dostat pryč a poté byl přepraven do nemocnice.

Další výzvu v podobě technicky složitého zásahu mají za sebou jihočeští záchranáři. Minulý týden vyrazila pozemní posádka z Čimelic do okolí Ostrovce na Písecku na pomoc staršímu muži s těžkým poraněním dolní končetiny. Dotyčný nebyl schopen dalšího pohybu a navíc se nacházel v těžko přístupném a hustě zalesněném terénu. Pozemní posádka se tak k němu neměla jak dostat. Na místo tedy musel být přivolán typicky žlutý záchranářský vrtulník, který nese označení Kryštof 13.

„Záchranáři na místě vyhodnotili, že nepřístupné místo, na němž se zraněný muž nachází, je z hlediska trasportu rizikové a nešlo by jej bezpečně pěšky dopravit do sanitního vozu vzdáleného stovky metrů. Z toho důvodu byl indikován takzvaný technický zásah pro vrtulník Letecké záchranné služby Jihočeského kraje. To mimo jiné umožňuje evakuovat pacienta z nepřístupného terénu a v podvěsu jej transportovat na dostupné místo,“ uvedla mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová.

Přistání nebylo v místě úrazu možné

Po příletu vrtulníku bylo nutné pacienta ještě lokalizovat s pozemními záchranáři, kteří zároveň obhlédli okolní terén a snažili se najít místo vhodné pro přistání stroje. „To však nebylo jednoduché, protože terén byl nejen hustě zalesněný, ale také svažitý a porostlý křovím. K muži pak vedla velmi úzká stezka svažující se k potoku,“ popsala mluvčí.

Po vyložení zátěže a vystrojení podvěsu se tak k pacientovi musel z vrtulníku nacházejícího se ve zhruba třicetimetrové výšce slanit letecký záchranář společně s lékařem. „Ti muže ošetřeného a zajištěného pozemní posádkou umístili do vaukové matrace a transportní sítě, vrtulník jej společně s leteckým záchranářem v podvěsu transportoval k místu mezipřistání,“ upřesnila Kafková. Teprve poté mohl být zraněný muž naložen na palubu vrtulníku, který jej následně přepravil do českobudějovické nemocnice.

„Možnost využití technických zásahů s podvěsem vrtulníku je pro pacienty v podobných případech nejen komfortnější, ale také bezpečnější možností evakuace a trasnportu,“ dodala Kafková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS JČK

Štítky terén, okres Písek, pacient, Čimelice, Ostrovec, Nemocnice České Budějovice, vrtulník, záchranáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zraněného muže v nepřístupném terénu pomohl zachránit vrtulník Kryštof  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.