Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Šumavské stezky svobody mají novou informační tabuli

Okolí obce České Žleby je oblastí tzv. jižní Šumavy, které bylo především v letech 1948-1950 nejčastěji využíváno k ilegálním přechodům československých hranic do Bavorska osobami pronásledovanými po Únoru 1948 komunistickým režimem. Nejpoužívanější stezka svobody vedla od Milešic lesní cestou mezi Bobíkem a Boubínem k Lenoře a po překročení Teplé Vltavy dále Radvanovickým polesím kolem Dolního Cazova do bavorské osady Schnellenzipf. Druhá stezka, používaná především bratry Hasilovými, vedla po přebrodění Teplé Vltavy u Soumarského mostu kolem osady Dobrá a po překročení silnice pod Českými Žleby okrajem osady Radvanovice na louky mezi Horní a Dolní Cazov a po okrajích lesů a kolem kamenných valů dolů přes hraniční Mechový potok do lesa v blízkosti Schnellenzipfu.

Tyto přechody byly převážně uskutečňovány za pomoci převaděčů a tzv. agentů-chodců. Mezi nejznámější převaděče patřili Jan Petrovič z Milešic, Josef Důra ze Dvorů a Jan Rachač z Prachatic. Nejznámějšími agenty-chodci, kteří požívali tyto stezky, byli bratři Josef a Bohumil Hasilovi ze Zábrdí a českobudějovičtí rodáci Josef Ludvík, Jan Mašek a Jaroslav Kaska. Tito všichni převedli do svobodného světa desítky svých spoluobčanů a mnohým z nich tím zachránili život. Bohumil Hasil byl  400 metrů od státní hranice, v blízkosti bývalé osady Dolní Cazov, na louce u lesa cca 100 metrů pod současnou cyklostezkou ze Strážného na Mlaku, v noci 13.9.1950 zasažen 9 střelami příslušníků PS SNB do nohou a smrtelnou do boku a na následky těchto zranění v brzkých ranních hodinách dne 14.9.1950 zemřel. Josef Ludvík byl dne 30.5.1951 dopaden strážci hranic, následně odsouzen k trestu smrti a dne 8.7.1952 oběšen. Jan Mašek a Jaroslav Kaska byli po dopadení odsouzeni k doživotním trestům, k dlouhodobým trestům odnětí svobody byli odsouzeni komunistickými soudy i Josef Důra (16 roků vězení) a Jan Rachač (10 roků vězení). Janu Petrovičovi se podařilo utéct s manželkou do zahraničí a svůj život dožili v Austrálii. Josef Hasil dosud žije v americkém Chicagu.

K připomenutí činnosti těchto převaděčů a agentů-chodců a k seznámení široké veřejnosti s používanými stezkami svobody v okolí Českých Žlebů byl skupinou amatérských badatelů za součinnosti Národního parku Šumava v neděli 11. září 2016 instalován informační panel, který je umístěn u cyklostezky vedoucí ze Strážného na Mlaku  v blízkosti bývalého Dolního Cazova. Instalaci panelu byl přítomen pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Mallota a dále příbuzní bývalých převaděčů a agentů-chodců, a to Jaroslav Petrovič (77 let), syn Jana Petroviče, a dále Jaroslav Hasil (68 let), synovec Josefa a Bohumila Hasila. Jaroslav Petrovič se se svými rodiči poté, co byli nuceni před zatčením v únoru 1949 uprchnout do Německa, již nikdy nesetkal. Rodiče Jaroslava Hasila byli zatčeni 7. prosince 1949 a za pomoc a ukrývání Josefa Hasila v červenci 1950 odsouzeni k dlouholetým trestům těžkého žaláře, otec Antonín Hasil k 22 letům, matka Anna Hasilová k 15 rokům. Tehdy roční Jaroslav byl dlouhá léta vychováván babičkou a příbuznými. Se svým otcem se uviděl až ve svých 11 letech.

Autoři

Štítky les, Teplá Vltava, Únor 1948, Bavorsko, Bohumil Hasil, Šumava, Lenora, Boubín, České Žleby, Soumarský most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavské stezky svobody mají novou informační tabuli  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.