Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prachatice prozkoumají podzemí, první data budou na podzim

Prachatice nechají prozkoumat podzemí pod historickým centrem. Firma, která dělá geologické průzkumy, prověří pomocí georadaru místa během léta, výsledky by mohly být na podzim. Práce budou na etapy, první je letos za 1,5 milionu korun. Celkové náklady odhaduje město na 3,5 milionu korun. Radnice tak reaguje na podněty obyvatel, podle nichž jsou v podzemí města neznámé chodby.

Podle legend jsou pod centrem města podzemní chodby, některé propadlé. Historické prameny to ale neuvádějí, řekl prachatický starosta Martin Malý. Ví se jen o sklepech, někdy i třípatrových, jejichž poslední část je ale vždy nedokončená. „Není z toho patrné, že by to pokračovalo dál," řekl starosta.

Město loni udělalo anketu mezi lidmi, aby poslali příběhy a označili místa, kde mohou chodby být. Přišlo asi deset podnětů. Radnice se pak domluvila se společností, která dělá geologické průzkumy. „Jednou provždy učiníme zadost všem možným vyprávěním a příběhům a ověříme jejich platnost," řekl Malý.

Průzkum by mohl trvat dva až tři roky, odhad nákladů je 3,5 milionu korun. V první etapě bude firma zkoumat místa v historickém jádru, podle pověstí jsou chodby i jinde, třeba u skalního útvaru Skalka.

Autoři | Foto Chmee2 [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]

Štítky historie, Prachatice, anketa, chodba, Martin Malý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice prozkoumají podzemí, první data budou na podzim  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.