Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Strakonické sídliště Šumavská může být bez dodávek tepla. Důvodem je dluh dodavatele

Teplárna Strakonice hrozí, že přestane dodávat teplo firmě Energo Strakonice, která zásobuje teplem sídliště Šumavská. O dodávky tepla by mohly přijít desítky domácností. Důvodem je 880 tisíc korun, které Energo dluží teplárně. O situaci budou dnes jednat radní, vypnutí dodávek tepla je podle místostarosty Rudolfa Oberfalcera krajní možnost. Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal předběžné opatření, podle nějž musí teplárna Energu dál dodávat a Energo musí za teplo platit.

Teplárna podala na Energo Strakonice trestní oznámení a poslala Energu předžalobní výzvu. Ve vyjádření na facebooku teplárna uvedla, že když Energo nezjedná nápravu do 13. ledna, bude teplárna muset začít omezovat dodávky tepla, případně je zcela zastavit.

„Teplárna má dodávat společnosti Energo. S ní dnes nemáme smlouvu, Energo nám neplatí, tím pádem omezujeme dodávky. Energetický regulační úřad (ERÚ) nám zakázal řešit situaci s konečnými zákazníky. Do 31. prosince jsme měli povinnost Energu dodávat a dodávali bez ohledu na to, že společnost Energo nám neplatila a dluží nám 880 tisíc korun. Posílali jsme jim v prosinci novou smlouvu, nepodepsali ji s námi, takže nám zanikla povinnost dodávat teplo společnosti Energo," řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel.

Mluvčí Energetického regulačního úřadu si není vědom, že by úřad teplárně zakázal řešit věc s konečnými zákazníky. „Nespatřujeme právní důvod k tomu, aby se dodávky omezovaly. Dle názoru ERÚ je stále platné předběžné opatření, které vydal v rámci řízení. Teplárně nařizuje dodávat teplo a distributorovi hradit stanovenou cenu," řekl Michal Kebort. Když držitel licence poruší své povinnosti, hrozí mu podle energetického zákona pokuta až 15 milionů korun.

Situaci budou řešit radní

Situaci dnes projednají s ředitelem radní. Místostarosta Strakonic Rudolf Oberfalcer předpokládá, že ji vyřeší dnes nebo v nejbližších dnech. „Odpojení od sítě je nejkrajnější možnost, která teď nepadá na váhu, spíš to byla přestřelka mezi teplárnou a firmou Energo. Jsou to smluvní vztahy mezi nimi, ale nemohou přerůst v to, že to odskáče někdo třetí. Chceme vědět, jak to bude vzhledem k občanům, k té třetí straně, která by to nejvíc odskákala," řekl Oberfalcer.

Jednatel Energo Strakonice Roman Němeček ve vyjádření pro regionální Deník uvedl, že výhrůžky omezit dodávky tepla jsou nezákonným jednáním, v rozporu s normami energetického práva a v rozporu s pravomocnými rozhodnutími ERÚ, jak zajistit teplo na zmíněném sídlišti. „Teplárna Strakonice si bohužel bere ve svých obchodních sporech jako rukojmí konečné odběratele tepelné energie," uvedl Němeček.

V podobné situaci se ocitlo loni na podzim město Velké Hamry na Liberecku. Firma Golem Velké Hamry nakonec musela kvůli nouzovému stavu splnit nařízení hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) a obnovit dodávky tepla pro městské objekty. Situaci ve Strakonicích chce řešit jihočeský hejtman Martin Kuba. „Spojím se s vedením Strakonic a chci ujistit všechny strakonické občany, že jako hejtman využiju všechny legislativní nástroje, abych jim v těchto dnech zajistil dodávky tepla," řekl Kuba.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Teplárna Strakonice

Štítky Strakonice, sídliště Šumavská, teplo, teplárna, spor, Energetický regulační úřad, sídliště, Martin Kuba, Roman Němeček, Facebook, Martin Půta, Velké Hamry, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonické sídliště Šumavská může být bez dodávek tepla. Důvodem je dluh dodavatele  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.