Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strakonické muzeum po rekonstrukci nabídne pět nových tematických expozic

Pět nových expozic uvidí návštěvníci strakonického Muzea středního Pootaví, které se 1. dubna otevře po téměř čtyřleté rekonstrukci. Všechny expozice se vážou k městu. Jde o tematické oblasti textil, zbraně, motocykly ČZ, dudáci a loutky. Poslední expozice se věnuje řádu maltézských rytířů, který v hradním areálu, kde se muzeum nachází, sídlil.

Nové expozice se pro veřejnost otevřou v pátek, kdy bude vstup zdarma. Od soboty pak návštěvníci zaplatí za okruh věnovaný maltézským rytířům 60 korun a za okruh, kde budou vystaveny exponáty ze zbývajících oblastí, 80 korun. Mimořádný význam má okruh zaměřený na maltézský řád. „Je to ojedinělá řádová expozice v České republice a je spojená s historií našeho města,“ řekla ředitelka muzea Ivana Říhová.

Zajímavosti podle ní nabídnou i další expozice. „Například je zde 137 různých dud. Jedná se například o nejmenší nebo nejstarší netradiční nástroje. Také tu lidé uvidí dudy z nejvzdálenějšího kouta světa, což je Austrálie,“ řekla ředitelka.

Náklady na rekonstrukci muzea byly 140 milionů korun

Kromě exponátů nabídne muzeum řadu doplňkových předmětů. Jedním z nich je komiks, který se zaměřuje na historickou událost také spojenou se strakonickým hradem. „Je to fiktivní příběh zasazený do reálií na pozadí třetí křížové výpravy, po němž došlo ke spojení Bavorů a řádu Johanitů,“ uvedl jeden z autorů komiksu a pracovník muzea Robert Malota.

Náklady na rekonstrukci muzea byly 140 milionů korun, proti původní částce stouply kvůli vícepracím asi o 20 milionů. Z celkové částky kryla 108 milionů korun dotace. Expozice chtělo muzeum otevřít loni v červenci, ale práce zbrzdila pandemie. Opravovala se plocha 2 300 metrů čtverečních.

Povedlo se zachránit poškozené nástěnné malby ze 13. a 14. století, v havarijním stavu byla stěna hradního paláce, odborníci zrestaurovali kamenné prvky. Vznikly i dva nové bezbariérové sály. Sály nešlo vytápět, přístupné byly proto jen v létě, teď jsou vytápěné. Nové expozice mohou být otevřené celý rok. Při přestavbě našli restaurátoři i nástěnné malby z 18. století a část středověkého oltáře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, muzea, stavby, Strakonice, muzeum, rekonstrukce, Česko, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonické muzeum po rekonstrukci nabídne pět nových tematických expozic  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.