Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Archeologický průzkum u tvrze ve Volyni odhalil středověkou pec

Archeologický průzkum u tvrze ve Volyni na Strakonicku odhalil středověkou pec. Nachází se pod podlahou v prostorách bývalých děkanských stájí a stodoly. V peci zůstaly například úlomky různých předmětů a v zemi byly i kosti z hrobů z bývalého hřbitova.

Nálezy archeologové objevili při rekonstrukci prostorů části městského muzea. „Jedná se zřejmě o pec na pálení vápna. Je to unikátní záležitost, která by byla zajímavá zachovat, nicméně v rámci tohoto projektu nemáme peníze na prezentaci," uvedl ředitel Městského muzea ve Volyně Karel Skalický. Dodal, že pec překryjí geotextílií, aby zůstala zachovaná, ale nad ní vznikne plánovaná část muzea. „Rozhodně pec nezničíme. Jemně ji zasypeme a třeba někdy za 100 let se k tomu může někdo vrátit," uvedl Skalický.

Generální rekonstrukce muzea vyjde na několik desítek milionů korun. Potrvá do roku 2025. „Pokud bychom chtěli zachovat pec, museli bychom projekt výrazně změnit a předělat. A na to nejsou čas a ani peníze," řekl Skalický.

Předměty, které archeologové našli v peci a kolem ní, muzeum uchová ve svém depozitáři. Skalický dodal, že dřívější průzkum při rekonstrukci odhalil v jiné části objektu studnu, která zůstane zachována pro veřejnost.

Městské muzeum ve Volyni se stará o desítky tisíc předmětů. Díky rodině malíře Aloise Boháče má velkou uměleckou sbírku, dále textil i písemnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městské muzeum ve Volyni

Štítky ČR, archeologie, muzea, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologický průzkum u tvrze ve Volyni odhalil středověkou pec  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.