Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ministerstvo zdravotnictví spustilo plošné testování pracovníků sociálních služeb, na jihu Čech testem projde pět tisíc lidí

V souvislosti s epidemií koronaviru a cílem eliminovat nákazu rizikových skupin spustilo Ministerstvo zdravotnictví pravidelné vyšetření specifických protilátek proti této nemoci u zaměstnanců sociálních služeb. Testování se bude provádět každých 14 dní u každého pracovníka zařízení s použitím rychlotestů. První testování na jihu Čech začalo na Táborsku.

„Je velmi důležité chránit starší obyvatelstvo, jakožto jednu z nejohroženějších skupin. Pravidelné testování pracovníků domovů pro seniory je důležitým předpokladem, jak zajistit, aby se u jejich klientů co nejvíce snížila možnost přijít do styku s nákazou. Do každého kraje jsme zaslali 20 tisíc rychlotestů společně s návody na jejich provádění a balíčkem osobních ochranných prostředků,“ upozornil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Screening pomocí rychlotestů bude provádět zdravotnický pracovník daného zařízení nebo smluvní lékař, který pro zařízení zajišťuje pracovně-lékařské služby. Poskytovatel zdravotních služeb, který pro zařízení provádí testy, povede vlastní evidenci provedených vyšetření. „Pro praktické provádění testu není potřeba žádné speciální vybavení, kromě potřebných osobních ochranných prostředků, sterilní jehly a dezinfekce. Výsledky budou hlášeny v den jejich provedení místně příslušné krajské hygienické stanici. V případě pozitivního výsledku bude pracovník okamžitě zařazen do karantény a bude mu co nejdříve provedeno další vyšetření,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Zaměstnancům bude i nadále každý den před příchodem do práce prováděno měření teploty a dotazování na možný kontakt s nákazou a na zdravotní stav se zaměřením na příznaky respiračního onemocnění. Zaměstnanci s teplotou rovné nebo větší než 37,0 °C nebo s respiračními příznaky budou ihned odesláni domů a budou telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře.

Testování pracovníků už začalo na Táborsku. „Celkem je distribuováno kolem osmnácti a půl tisíce rychlotestů detekujících protilátky a v průběhu příštích dvou až tří týdnů by mělo být otestováno kolem pěti tisíc pracovníků v sociálních službách na jihu Čech,“ doplnila ředitelka KHS Kveta Kotrbová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavir, testování, ministerstvo zdravotnictví, jižní Čechy, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, sociální služby, infekční onemocnění, pandemie covidu-19, okres Tábor, Krajská hygienická stanice, Adam Vojtěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo zdravotnictví spustilo plošné testování pracovníků sociálních služeb, na jihu Čech testem projde pět tisíc lidí  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.