Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stavba táborského centra pro seniory bude stát necelých 219 milionů korun

Stavba táborského centra pro seniory bude stát necelých 219 milionů korun bez daně. Je to téměř o 20 milionů korun méně, než byla odhadovaná cena. Město předpokládá kolaudaci objektu, jehož výstavba začala na podzim roku 2019, v nejbližších dnech. Klienti by měli začít využívat služby táborského centra od podzimu. Novinářům to řekli zástupci vedení města.

Domov pro seniory navazuje na G centrum, které ve městě poskytuje sociální služby, a na domov důchodců. V novém objektu budou například i lůžka pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. „Jedná se o druhou největší investici města. Velmi nás těší, že se nám v dnešní době při situaci ve stavebnictví podařilo projekt dokončit za tuto částku,“ uvedl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

V novodobé historii město připravilo jen jednu nákladnější investici. Šlo o odbahnění nádrže Jordán v letech 2012 až 2014, které stálo 466 milionů korun. Výstavba centra pro seniory podle Pavlíka reaguje na poptávku, kdy populace stárne a zvyšuje se věk dožití. „Obecně zájemců o tuto službu je skutečně hodně a míst stále není dostatek,“ uvedl dříve Pavlík.

Město získá na investici dotaci

Objekt bude mít kapacitu sedm desítek lůžek. Z celkové částky město uhradí přibližně 137 korun. „Na zbylých 82 milionů korun se nám podařilo získat dotace,“ uvedl Pavlík. Město na projekt získalo grant například od ministerstva práce a sociálních věcí nebo od Jihočeského kraje.

Původní cena za stavbu, jak vzešla ze soutěže, byla 207 milionů korun. Různými změnami se však během výstavby o téměř 12 milionů korun navýšila. „Ale většinou se jednalo o to, že se zlepšoval komfort pro uživatele. Musíme ocenit, že dodatky ke smlouvě se prakticky netýkaly navýšení cen za materiál nebo práce a vlastně jsme se stále drželi cen z uzavřené smlouvy,“ řekl táborský starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, senioři, Tábor, investice, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Jordán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba táborského centra pro seniory bude stát necelých 219 milionů korun  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.