Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Technici našli místo havárie. Na zahradě jednoho z domů vzniklo "malé podzemní jezero"

, aktualizováno 15. prosince 2022, 11:02

Obyvatelé jihočeského Tábora zažívají před Vánoci nepříjemné chvilky. Kvůli poruše na teplovodu, ke které došlo v úterý večer, bylo přibližně 400 lidí bez standardních dodávek tepla a teplé vody. Včera večer se ale podařilo zprovoznit alespoň nouzové topení. Zároveň se objevilo místo havárie.

Město o tom informovalo v tiskové zprávě. Pracovníkům městské společnosti Bytes Tábor se podařilo zprovoznit dodávku tepla v nouzovém režimu do ulic Budějovická a Ústecká. Právě ty jsou úterní poruchou, kterou pravděpodobně způsobilo prudké ochlazené, postiženy. 

V havarijní oblasti se tedy topí a teče teplá voda v nouzovém režimu. „Nemůžeme však garantovat její stabilitu. V rekognoskaci závady budeme pokračovat ve čtvrtek. Bude to spojeno s občasným přerušením dodávky tepla. Ve čtvrtek poránu bude použit termovizní dron,“ uvedl v tiskové zprávě jednatel Bytes Tábor Ondřej Semerák.

Mluvčí města Luboš Dvořák vysvětlil, jak se podařilo nouzové topení zprovoznit. „Zjednodušeně řečeno se soustava natlakovala velkým množstvím teplé vody i za cenu ztrát a vyšších nákladů,“ sdělil mluvčí. „Dotčení obyvatelé tak měli, podle našich zpráv, navečer a po celou noc dostatečné množství tepla a teplé vody,“ vzkázal Dvořák ve čtvrtek dopoledne. 

Mluvčí zároveň potvrdil, že technici našli místo, kde k havárii došlo. Místo, kde vzniklo "malé podzemní jezero", se nachází ve spodní části Ústecké ulice na zahradě jednoho z domů. Dvořák doplnil, že se nyní intenzivně pracuje na nápravě.

V Táboře jsou lidé stále bez tepla. Shání se ubytování, hasiči rozdávají přímotopy

Přibližně 400 obyvatel Tábora je i nadále bez dodávek tepla. K havárii pravděpodobně přispělo prudké snížení teplot. Odborníci i nadále hledají místo, kde k poruše došlo. Město mezitím organizuje pomoc pro poškozené. Ti si mohou vyzvednout...

Havárie teplovodu vznikla v úterý večer. Teplovod, který je poškozený, je z roku 1997 a podle města není součástí stávajících stavebních prací. Po úterní poruše musela frima Bytes Tábor přerušit dodávku tepla a teplé vody do některých domů. Omezení se týká asi 130 bytů a zhruba 400 obyvatel.

Lidé si na vytápění mohli půjčit přímotopy na hasičské stanici v Měšicích. „Nájemci městských bytů mohou posléze vstoupit do jednání se společností Bytes a zažádat o případnou kompenzaci nárůstu ceny za elektřinu, bude-li objektivně prokázána," uvedl Dvořák. 

Na náhradní ubytování i další otázky se mohou lidé zeptat krizového manažera, který je k dispozici na lince 381 486 364. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Štěpán Pavlík/Facebook

Štítky česko, jihočeský kraj, tábor, porucha, teplovod, teplo, domácnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technici našli místo havárie. Na zahradě jednoho z domů vzniklo "malé podzemní jezero"  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.