Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Věznice na letišti Všechov nebude. Ministerstvo od záměru ustoupilo

Projekt věznice na letišti Všechov na Táborsku je u konce. Ministerstvo spravedlnosti od záměru, který už v minulosti kritizovalo nejen vedení Tábora ale i Jihočeského kraje, ustoupilo. Informaci na svém Facebooku zveřejnil hejtman Martin Kuba (ODS) a potvrdil ji mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Projekt věznice na letišti Všechov na Táborsku navrhlo ministerstvo spravedlnosti už v roce 2017. Opakovaně se na něj ale snášela vlna kritiky, vznikla petice, kterou podepsalo několik tisíc lidí, a odmítli ho táborští zastupitelé i vedení Jihočeského kraje. „My jsme se nebránili tomu projektu jako takovému, protože by se zřejmě jednalo o věznici s mírnějším režimem a městu i podnikatelům by to mohlo přinést nějaká pozitiva. Ale nám od začátku vadila vybraná lokalita. Všechov všichni v Táboře vnímáme jako úžasnou zónu pro různé aktivity a nechtěli jsme o ni přijít," řekl ČTK táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Nyní se ale zdá, že je projekt definitivně u konce. „Podařilo se nám s ministerstvem spravedlnosti vyjednat, že tenhle projekt na výstavbu nové věznice Všechov nebudou dál rozvíjet. Ministerstvo původně chtělo, abychom v aktualizaci zásad územního rozvoje kraje vymezili plochu pro tenhle záměr. A my jsme to odmítli. Chvíli jsme se o to přetahovali, ale teď po všech jednáních můžu definitivně potvrdit, že se žádná taková plocha v zásadách územního rozvoje kraje nevymezí a ministerstvo projekt připravovat nebude," uvedl hejtman Martin Kuba (ODS) na svém Facebooku.

Tábor opět odmítl výstavbu věznice na letišiti Všechov

Tábor stále odmítá stavbu věznice na letišti u Všechova. O vybudování nápravného zařízení v blízkosti města stojí stát. Vedení táborské radnice nesouhlas zdůvodňuje tím, že by stavba významně narušila krajinný ráz lokality.

Informaci potvrdil Budějcké Drbně i mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka„Ministerstvo spravedlnosti s ohledem na současnou ekonomickou situaci nebude přistupovat k výstavbě nové věznice Všechově. Je pro nás nicméně prioritou investovat do modernizace a materiálně technického zázemí stávajících věznic,“ řekl.

Podle něj se ministerstvo rozhodlo vydat jinou cestou, a to nerozšiřovat vězeňská zařízení, ale snižovat populaci, která je do těchto zařízení umisťována. „V České republice je 96procentní zaplněnost věznic. Jen za poslední tři měsíce přibylo stejně odsouzených jako za celý loňský rok. Přitom náklady za jednoho odsouzeného jsou 1800 korun za den, což je zhruba 13 miliard korun za rok,“ vysvětlil důvody ministerstva.

Areál letiště Všechov, který se rozkládá na 41 hektarech, se nachází na katastrálním území několika obcí. Částečným vlastníkem komplexu je také ministerstvo spravedlnosti. Areál lidé využívají hlavně pro volnočasové aktivity jako je například in-line bruslení, motocyklový sport nebo letecké modelářství.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky správa, věznice, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věznice na letišti Všechov nebude. Ministerstvo od záměru ustoupilo  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.