Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Tábor daruje partnerskému slovinskému městu Škofja Loka milion korun

Tábor daruje partnerskému slovinskému městu Škofja Loka milion korun. Peníze mají pomoci odstranit následky povodní, které oblast na začátku srpna zasáhly. Dar včera schválili na svém mimořádné zasedání táborští zastupitelé. Starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020) uvedl, že pomoc pro partnerské město bude pokračovat.

„Víme, že 21 mostů ve městě Škofja Loka a blízkém okolí je zničeno nebo poškozeno a hodně silnic strhly sesuvy půdy. Obnova bude trvat léta, a my jsme se proto rychle poradili s kolegy z vedení města i zastupiteli, jak bychom mohli pomoci. Zvažovali jsme různé alternativy, ale nejrychlejší a nejúčinnější je finanční pomoc," řekl starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Záplavy ve Slovinsku způsobily téměř před dvěma týdny přívalové deště, podle meteorologické služby tam za den spadlo tolik srážek jako obvykle za měsíc. Jedná se o nejhorší přírodní katastrofu v historii země, která si vyžádala několik obětí na životech. Právě Škofja Loka byla jednou z nejzasaženějších oblastí.

Pavlík uvedl, že milionový dar je zatím první pomocí Tábora partnerskému městu. „Je to symbolické gesto, aby věděli, že s nimi soucítíme, ale chceme se bavit i o dalších formách pomoci, protože to bude projekt na dlouhé roky. Nechceme teď řešit něco detailního, proto pošleme konkrétní částku na účet, a bereme to jako vzkaz pro partnery, že jsme tady pro ně," uvedl starosta.

Česká republika Slovinsku poskytne tři těžké mostové soupravy o délce 36 metrů. Česká Charita vyhlásila finanční sbírku na pomoc obětem záplav.

Pomoc přislíbila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která ve středu při návštěvě Slovinska slíbila prostředky na obnovu země. Ještě letos dostane Slovinsko z unijního fondu solidarity 100 milionů eur (2,4 miliardy korun), trojnásobek příští rok, uvedla na tiskové konferenci na louce v zatopené oblasti Ursula von der Leyenová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor daruje partnerskému slovinskému městu Škofja Loka milion korun  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.