Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lávka, kterou umístili nad jez v centru Budějovic, je pryč. Chyběl jí protikorozní nátěr

Nová lávka, kterou minulý týden firma Metrostav instalovala nad českobudějovický Jiráskův jez, je pryč. Důvodem je nedostatečná protikorozní ochrana. Konstrukce se tak musela sundat a na své místo se vrátí za pár týdnů.

Na to, že je nová lávka pryč, upozornil server iDnes.cz. Konstrukci, jejíž jedna část váží přes devět tun, tam firma instalovala minulý týden. Jednotlivé kusy bylo nutné umístit na vodu a pomocí pontonů po řece přesunout nad Jiráskův jez v centru Českých Budějovic. 

Nyní lávka nad vodou chybí. „Po osazení lávek se zjistila nedostatečná protikorozní ochrana. Vzhledem k tomu, že se oprava nedá provést na místě, zhotovitel po dohodě lávky odvezl k provedení řádné protikorozní ochrany ocelových konstrukcí. Práce budou hotové v řádu několika týdnů a poté se lávky vrátí na jez,“ informoval mluvčí státního podniku Povodí Vltavy Hugo Roldán. 

Transport nové lávky po řece (16. listopadu 2021):

Celková oprava Jiráskova jezu začala letos na jaře a skončí v říjnu roku 2022. Investorem je Povodí Vltavy, který za akci zaplatí 23 milionů korun.

„Je to technicky náročná operace. Zmodernizujeme a opravíme jez, čímž podstatně zvýšíme jeho životnost. Jez je ze 30. let minulého století, od té doby má za sebou několik oprav, ale takto důkladnou rekonstrukci zažívá poprvé,“ shnrul Roldán a doplnil, že původní lávka je ze 60. let. 

Váží přes devět tun. Nad Jiráskův jez umístili ocelovou lávku

Po řece Vltavě v centru Českých Budějovic se dnes plavila část lávky o hmotnosti více než devět tun. Ta nahradila původní konstrukci na Jiráskově jezu, jehož oprava potrvá až do října příštího roku. Metodu, při níž se lávka přesouvá na místo...

Jiráskův jez má za úkol mimo jiné stabilizovat vodní tok. Po lávce budou následovat například zednické práce, nátěry některých částí či výměna elektroinstalace ovládání jezu. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, lávka, jiráskův jez, rekonstrukce, oprava, investice, Metrostav, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lávka, kterou umístili nad jez v centru Budějovic, je pryč. Chyběl jí protikorozní nátěr  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.