Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský kraj počítá pro příští rok se schodkem rozpočtu 1,4 miliardy. Do čeho se bude investovat?

Zastupitelé Jihočeského kraje dnes schválili rozpočet pro rok 2022. Materiál počítá s příjmy v hodnotě 21,9 miliardy korun a výdaji za 23,2 miliardy. Finance zamíří do obchvatů, mostů či proměny horního areálu Nemocnice České Budějovice.

Pro rozpočet dnes hlasovalo 44 z 54 zastupitelů. Podle hejtmana Martina Kuby (ODS) vedení hejtmanství dokument předem řešilo s opozicí. „Potkávali jsme se a vysvětlovali, jaké cíle tím sledujeme, takže všechno to bylo dopředu dlouho vydiskutované a myslím, že to při hlasování bylo vidět. Chci poděkovat opozici, že nás podpořili s tímto návrhem, protože se snažíme abychom do rozpočtu promítali priority kraje, které se snažíme definovat tak, abychom řešili to, co Jihočechy nejvíc trápí. Je to především výstavba dopravní infrastruktury, obchvaty měst a obcí, nové silnice, výstavby sociálních zařízení,“ reagoval po hlasování. 

Pro dokument, který popisuje mimo jiné investice pro příští rok, hlasovala část opozice. „Neshledal jsem na tom materiálu nic, proč bych pro něj nemohl hlasovat,“ citovala ČTK například opozičního zastupitele Josefa Soumara (Piráti). Zastupitelé za ANO se zdrželi a jeden hlasoval proti. 

Na investice si Jihočeský kraj nachystal téměř čtyři miliardy korun. „Dobrou zprávou je, že díky dostatečným zdrojům můžeme pokračovat ve všech schválených investičních záměrech, a to jak v oblasti evropských projektů, tak při akcích z vlastních zdrojů. Čerpat úvěr se v roce 2022 nechystáme,“ upřesnil náměstek hejtmana pro finance, ekonomiku a investice Tomáš Hajdušek (ODS). Schodek rozpočtu mají pokrýt finanční rezervy z let minulých. 

Podle Hajduška nemuselo hejtmanství zastavit žádný připravovaný projekt. Jihočeský kraj zveřejnil některé plánované investice a jejich hodnotu. Významný podíl v seznamu tvoří dopravní stavby. Českobudějovická Jižní tangenta má vyjít na více než 471 milionů korun. Na modernizaci silnic druhé třídy nachystali zástupci kraje bezmála 200 milionů korun. Dalších 162 milionů korun má stát výstavba nového mostu v Plané nad Lužnicí, přes 86 milionů je nachystáno na obchvat Vlachova Březí na Prachaticku, 70 milionů si vyžádá most v Římově a například více než 58 milionů zamíří na zpevnění skalnatých svahů vedle silnice mezi Českým Krumlovem a Větřní. 

Rozpočet počítá také se 105 miliony na rekonstrukci Domova Libníč a Centra sociálních služeb Empatie a 100 milionů má zamířit na proměnu horního areálu Nemocnice České Budějovice. 

Další investice v rozpočtu Jihočeského kraje pro rok 2022 (Kč)

Rekonstrukce a opravy středních škol z Fondu rozvoje školství 197 milionů
Zahájení stavby Centra sociálních služeb J. Hradec 100 milionů
Přeložky Novohradské a Ledenické silnice kvůli napojení na D3 73 milionů
Most v Kaplici 58 milionů
Sanitní vozidla a zdravotnické přístroje pro ZZS JčK 53 milionů
Rekonstrukce Domova pro seniory v Horní Stropnici 49 milionů
Most ve Vodňanech 40 milionů
Rekonstrukce pavilonu „D“ Nemocnice Český Krumlov  30 milionů
Pozn.: Výběr redakce

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Jihočeský kraj, finance, rozpočet, investice, opozice, koalice, zastupitelstvo, silnice, Nemocnice České Budějovice, ODS, Martin Kuba, Tomáš Hajdušek, Josef Soumar, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj počítá pro příští rok se schodkem rozpočtu 1,4 miliardy. Do čeho se bude investovat?  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.