Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Za vraždu dcery a matky v Českých Budějovicích půjde žena do vězení téměř na 19 let

, aktualizováno 15. února 2022, 13:02

Českobudějovický soud dnes poslal ženu za vraždu její matky a malé dcery na 18 let a devět měsíců do vězení. Obžalovaná přistoupila na dohodu o vině a trestu. Sedmatřicetiletá žena, které se k činu přiznala a před soudem několikrát zopakovala, že všeho lituje.

Matku a dvouletou dceru zavraždila žena desítkami bodných a řezných ran loni v létě na českobudějovickém sídlišti Vltava, uvedla obžaloba. Žena dnes u soudu v Českých Budějovicích zopakovala, že konfliktu předcházela hádka s matkou, u níž s dcerou žila. „Chtěla jsem odejít ke svému příteli. Ale matka mě nepustila, že bych se o sebe nedokázala postarat. Nechtěla jsem nikomu ublížit, stalo se to v afektu,“ řekla dnes s pláčem obžalovaná.

Soudce už dříve uvedl, že čin lze považovat za vražedný útok s vysokou mírou brutality. „Nevěděla jsem, co dělám. Co jsem provedla, nemá obdoby,“ řekla obžalovaná. Dodala, že po činu zvažovala, že spáchá sebevraždu, ale nedokázala to.

Lituji toho, co jsme udělala, řekla obžalovaná

Žena do doby tragické události nebyla nikdy souzena a podle žaloby vedla spořádaný život. Studovala, starala se o svou dceru a pracovala v muzeu. Z posudků znalců vyplývá, že obžalovaná netrpí závažnou duševní chorobou, která by ji vedla k agresivnímu jednání.

V době vraždy obžalovaná nebyla pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. Znalci uvedli, že její jednání bylo reakcí na nahromaděný stres. „Lituji toho, co jsme udělala. Chtěla bych poprosit o odpuštění, soud i pána Boha a také mou rodinu. Je mi líto, že už tady není dcerka ani mamka,“ řekla.

Ženě, která podle obžaloby loni v létě na českobudějovickém sídlišti Vltava zavraždila svou matku a dvouletou dceru, navrhne státní zástupkyně zřejmě trest 15 až 20 let. Matku a dceru zavraždila žena desítkami bodných a řezných ran, uvedla...

Soudce už dříve uvedl, že čin lze považovat za vražedný útok s vysokou mírou brutality. Obžaloba s odkazem na to, že žena nebyla nikdy v minulosti trestána, navrhovala vězení v rozmezí od 17,5 roku do 18 let. Žena před soudem několikrát zopakovala, že jednala v afektu.

Dohodu o vině a trestu mezi obviněným a státním zástupcem lze od roku 2020 uzavřít u všech trestných činů včetně zvlášť závažných zločinů. Dohodu musí schválit soud s přihlédnutím k zájmům poškozených. Relativně nový právní institut má odlehčit soudům a urychlit soudní řízení. Přistoupením na dohodu o vině a trestu končí dokazování u soudu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, soud, vražda, České Budějovice, sídliště, věznice, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu dcery a matky v Českých Budějovicích půjde žena do vězení téměř na 19 let  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.