Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nechtěla jsem, aby se na jejich práci zapomnělo, říká autorka knihy o pomoci studentů v době pandemie

V době vrcholící pandemie koronaviru chyběla lůžka v nemocnicích a personál jel doslova nadoraz. Každá pomoc byla dobrá a do akce se zapojovala řada dobrovolníků. Jedni z nich byli i studenti nelékařských zdravotních oborů z Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Ve více než dvacítce příběhů se prostřednictvím knihy svěřují se svými zkušenostmi.

„Na začátku jsem většinou přišla až potom, co ten pacient umřel, tak jsem to neviděla přímo, ale zrovna teď jsem vyloženě byla u toho, když ho resuscitovali. Fakt mě to vzalo. To jsem i obrečela, člověk tam jen stojí a ví, že nemůže pomoci,“ popisuje v knize Kateřina Škvorová, která byla tou dobou studentkou třetího ročního oboru Ergoterapie. Dobrovolně se přihlásila na výpomoc do plzeňské fakultní nemocnice. Svého rozhodnutí ale rozhodně nelituje, stejně jako její spolužáci.

„Tohle jsou fakt zkušenosti k nezaplacení. Ta situace je nešťastná, ale těch zkušeností z ní je tolik. Dostanu se k mnoha úkonům, k postupům a diagnózám,“ prozradila studentka oboru Zdravotnický záchranář Simona Lejsková. „Nebála jsem se určitě o sebe, brala jsem to jako povinnost, protože chci pracovat ve zdravotnictví. Bála jsem se spíš o rodinu, abych nějakým způsobem nenakazila je,“ doplnila.

Pomohla téměř polovina fakulty

Příběhy studentů představuje všeříkající kniha “V První linii: nelékaři v době koronavirové“. Autorkou publikace je proděkanka Fakulty zdravotnických studií ZČU Alena Lochmanová, která ve 22 příbězích popisuje, jak studenti pomáhali v nemocnicích i v odběrových stanech, laboratořích nebo šili roušky.

„Nechtěla jsem, aby byla zapomenuta pomoc našich studentů, které si nesmírně vážím nejen já, ale i moji kolegové,“ vysvětluje Lochmannová. Knihu slavnosti pokřtila bývalá hejtmanka a emeritní rektorka ZČU Ilona Mauritzová„Děkuji studentům, a že jich bylo na 400, že nám svoji nezištnou obětavostí a úsilím pomohli situaci zvládnout. Jsem hrdá na to, že naši studenti v Plzeňském kraji šli pomoci dobrovolně. Že jsem jako hejtmanka kraje nemusela vydat ani jeden povinný pracovní příkaz. Za to jim ze srdce děkuji,“ uvedla Mauritzová. Knihu si zájemci mohou volně stáhnout v digitální knihovně ZČU.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto V první linii: nelékaři v době koronavirové

Štítky koronavirus, covid-19, dobrovolníci, nemocnice, studenti, Fakulta zdravotnických studií, ZČU, kniha, Západočeská univerzita v Plzni, pandemie covidu-19, Ilona Mauritzová, Fakultní nemocnice Plzeň

Nechtěla jsem, aby se na jejich práci zapomnělo, říká autorka knihy o pomoci studentů v době pandemie  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.