Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

U D3 začala výstavba odpočívky. Zaparkují tam desítky aut i kamionů

Tento týden odstartovaly stavební práce na nové odpočívce Chotýčany u dálnice D3. Vznikne v obou směrech a po dokončení tam zaparkují desítky automobilů i kamionů. Bude to teprve druhá odpočívka na 70 kilometrů dlouhé trase.

Na nové ploše vznikne místo pro auta, a zároveň tam bude nová čerpací stanice, která ale není součástí této akce. Ve výběrovém řízení uspěla společnost MOL Česká republika. Ta bude poskytovat pohonné hmoty řidičům 20 let od uvedení do provozu. 

„Společnost ročně zaplatí nájem zhruba pět milionů korun za stanici ve směru na České Budějovice a zhruba 4,8 milionů korun za stanici v opačném směru. Společně se zprovozněním odpočívky je ale zároveň předpokládáno i se zprovozněním čerpací stanice,“ informoval Adam Koloušek z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Investice vyjde na 432 milionů bez daně

Pro kamiony vznikne po 40 místech na každé straně, auta budou mít v součtu k dispozici 90 míst. Bude tam také místo pro autobusy, vozidla s přívěsem, karavany či obytné vozy. „Na obou stranách pak budou i dětská hřiště a odpočinkové zóny,“ popsal Koloušek. 

ŘSD spolupracovalo na osvětlení s odbornou skupinou pro světelné znečištění České astronomické společnosti, aby se co nejvíce zamezilo světelnému smogu, který by mohl omezovat okolí.

„V současné chvíli je z důvodu provádění stavebních prací uzavřen odstavný a pravý jízdní pruh v obou směrech dálnice. Doprava je tak ve zhruba 200 metrů dlouhém úseku svedena pouze do levého jízdního pruhu,“ dodal Koloušek.

Výběrové řízení na stavbu s celkovým počtem 42 stavebních objektů vyhrála společnost Strabag. Ta postaví odpočívku Chotýčany za 432 milionů korun bez DPH.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky d3, dálnice, odpočívka, doprava, auto, kamion, jižní čechy, Chotýčany, Ředitelství silnic a dálnic, Česko, České Budějovice, Strabag, Česká astronomická společnost, parkování

U D3 začala výstavba odpočívky. Zaparkují tam desítky aut i kamionů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.