Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Českobudějovickým vědcům kradou zloději přístroje z přírody

Vědci českobudějovického biologického centra v posledních měsících evidovali několik krádeží přístrojů, které mají kvůli výzkumu ve volné přírodě. Jde například o speciální fotopasti nebo různé sběrače bakteriálních a virových částic. Cena každého přístroje se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. Zloději odnášejí přístroje z lokality Vrbenských rybníků u Českých Budějovic, kde se vědci věnují celosvětovému výzkumu biodiverzity.

„Dochází tady k absurdním situacím, kdy se každý týden něco ztratí. Letos máme evidovanou škodu za 50 tisíc korun, loni to bylo celkem 70 tisíc korun,“ uvedla Kateřina Sam z biologického centra. Dodala, že lokalita Vrbenských rybníků je jednou z 52 z celého světa, které se podílejí na finském projektu biodiverzity.

Sam uvedla, že pro laiky je odcizený materiál nepoužitelný. „Dá se říci, že pro ně nemá žádnou hodnotu. Nám to ale výrazně komplikuje práci a musíme žádat o nové přístroje,“ uvedla.

Vědci začali techniku chránit speciálními klecemi

V několika případech se stalo, že vybavení odnesly z přírody děti, jejichž rodiče je vědcům vrátili. „To jsme vyřešili nějakou domluvou a navíc nám někdy i něco zaplatili. V případě krádeží jsme ale dali podnět policii,“ uvedla.

Přestože se na projektu podílí řada zemí z celého světa, nikde jinde podobné problémy neřeší. Výjimkou jsou africké státy, které občas zaznamenají poškozené přístroje. „Ale v jejich případě jsou většinou viníkem zvířata. Například ty přístroje poškodí sloni,“ řekla.

Vědci z biologického centra proto začali techniku v přírodě chránit speciálními klecemi. Podle Sam však ani tyto zábrany vandaly neodradí. „Zaznamenali jsme případy, že se někdo pokoušel dostat do té klece, která váží 300 kilogramů, takže se dá těžko odnést,“ uvedla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky ČR, věda, příroda, kriminalita, České Budějovice, klec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Hošinský

Středověké tresty: za krádež usek out prsty za opakovanou krádež celé zápěstí, atd.

Pondělí, 21. března 2022, 11:55Odpovědět

Českobudějovickým vědcům kradou zloději přístroje z přírody  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.