Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strakonice chtějí postavit novou smuteční síň, mají studii

Strakonice chtějí postavit novou smuteční síň, náklady odhadují na 30 milionů korun. Vznikla by v místě, kde je dnes administrativní budova, tu by radnice zbourala. Začít stavět by se mohla nejdřív v roce 2024. Město chce také opravit hřbitov, řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Zatím vznikla architektonická studie nové síně, kterou projednali zastupitelé.

„Mezi starší generací to rezonuje, že by si to novou síň zasloužilo, i samotný hřbitov, opravit cesty. Zaznamenali jsme nespokojenost se stavem smuteční síně, už má nejlepší léta dávno za sebou. Od počátečního úmyslu zvelebit interiér jsme se začali rozhodovat, jestli by nebylo lepší postavit novou. Hledal se prostor a našla se vhodná rezerva, že bychom ji (síň) mohli postavit vně hřbitova,“ řekl místostarosta.

Nová síň by mohla být tam, kde dnes stojí budova, v níž se sjednávají pohřby. Obřady by se dělaly ve staré síni, dokud by město nedokončilo novou. V nynější síni je podle Oberfalcera i málo prostoru pro kolumbárium, na hřbitově také chybějí místa pro nové hroby. Novou síň navrhnul ateliér A6, který vede architekt Radek Šíma. Jednu síň již podle místostarosty navrhl v Turnově, ateliér má také zakázku na Dvorecký most v Praze.

Novou smuteční síň otevřely nedávno Vodňany na Strakonicku. Nahradila původní, kterou kvůli špatnému technickému stavu dalo město strhnout. Za novou zaplatilo asi 15 milionů korun. Je jedním z kroků k úpravě hřbitova, kterou město připravuje. Hřbitov začal v červnu opravovat Český Krumlov. Opravu rozdělila radnice do tří fází, skončí na podzim 2023. Náklady budou 45 milionů korun. Pokračuje tam i oprava obřadní síně.

Strakonice, v nichž žije asi 23 tisíc lidí, mají letos rozpočet s příjmy 562,7 milionu a výdaji 650,9 milionu korun. Schodek rozpočtu 88,2 milionu kryjí z prostředků minulých let. Hlavní investice jsou oprava bazénu, zimního stadionu, Zvolenské ulice nebo stavba nového skateparku. Město na letošek plánovalo kapitálové výdaje téměř 170 milionů. Některé loňské investice převedlo na letošek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technické služby Strakonice

Štítky ČR, správa, služby, stavby, pohřebnictví, Strakonice, hřbitov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice chtějí postavit novou smuteční síň, mají studii  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.