Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Sucho ohrozilo mohutný jilm v Písku. Zachraňuje ho speciální vak

Kvůli vysokým teplotám a suchu byl v ohrožení mohutný jilm, který stojí v Palackého sadech v Písku. Město ho proto zachraňuje pomocí speciálního vaku. Ten v průběhu osmi až dvanácti hodin uvolňuje 1 500 litrů vody. Letos se měl jilm stát památným stromem.

Speciální závlahový vak umístilo město ke stromu včera. Je v něm maximálně 1 500 litrů vody, která postupně odtéká po dobu až 12 hodin. Jilm díky tomu dostává potřebnou vláhu. Tento proces se bude opakovat tři dny.

„Vlivem souběhu extrémních podmínek v podobě dlouhodobého sucha, vysokých teplot a utuženého stanoviště začal jilm prosychat, proto jsme se rozhodli stromu pomoci a dodat mu mimořádnou podpůrnou zálivku. Využili jsme k tomu speciální velkoobjemový závlahový vak, který byl vytvořen s cílem pomoci cenným stromům adaptovat se na klimatické změny a překonávat dlouhé vlny veder či extrémní výkyvy srážek. V minulosti jsme ho využili například u platanu na Fügnerově náměstí,“ vysvětlil v tiskové zprávě koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň

V Písku se pravidelně zalévají všechny nově vysazené stromy, tuto péči mají k dispozici pět let. Ty vzrostlé většinou není potřeba zalévat, protože se snadněji vypořádají se suchem. 

„K závlaze starších dřevin se tak přistupuje většinou jen v jednotlivých a zcela výjimečných případech, pokud se jedná o stromy vzácné nebo nějakým způsobem významné. A to je i případ jilmu v Palackého sadech, který by měl být v tomto roce vyhlášen památným stromem,“ dodala mluvčí města Petra Měšťanová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Písek

Štítky vak, strom, jilm, Písek, zeleň, sucho

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sucho ohrozilo mohutný jilm v Písku. Zachraňuje ho speciální vak  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.