Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Období stability na nějakou dobu skončilo, řekl premiér Fiala na Živitelce

V areálu českobudějovického výstaviště dnes začal agrosalon Země živitelka. Loni na akci přišlo přes 97 tisíc návštěvníků. Tradiční výstavu zahájili mimo jiné prezident Miloš Zeman či premiér Petr Fiala (ODS), který řekl, že na nějaký čas skončilo období stability. Bývalý prezident Václav Klaus uvedl, že za zdražování cen v obchodech nemohou zemědělci.

České Budějovice letos hostí 48. ročník výstavy Země živitelka. Tradiční akci pravidelně zahajují zástupci vlády, kraje či města. Letos se většina proslovů týkala složité situace související se zdražováním cen energií či potravin. 

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že se krajina potýká s následky změny klimatu. Podle něj je proto nutné zajistit, aby se nevyčerpala a mohla svou funkci plnit i nadále. Vláda nyní zaznamenává požadavky, aby zajistila potravinovou soběstačnost. „Absolutní potravinová soběstačnost je ale v našich podmínkách nereálná kvůli společnému evropskému trhu, zároveň zákazník není připravený platit ceny, které by to přineslo,“ řekl při zahájení premiér.

Úkolem pro vládu je podle něj zajistit potravinovou bezpečnost tak, aby měla země dostatek rezerv a nedošlo ke kritickému nedostatku základních potravin. Za další úkol Fiala považuje zabránit kritické degradaci půdy či nedostatku vody, který by pěstování plodin znemožnil či snížil. 

Za požár v Hřensku může Bursíkův kůrovec, řekl Zeman

„Musíme si přiznat, že období jistoty a stability na nějakou dobu skončilo. Musíme se připravit na výrazné výkyvy cen, mezinárodní situace, počasí a všeho, čemu my a zemědělci čelíme. Čekají nás méně klidné roky. Jsem přesvědčený, že děláme vše pro to, aby byl dopad na občany co nejmenší,“ vzkázal Fiala. 

Prezident Miloš Zeman v reakci na současnou situaci vyzval ke stanovení maximálních cen energií na evropské či národní úrovni. Připomněl zákon o cenách, který obsahuje i možnost jejich usměrňování. „Přimlouvám se o zastropování cen na celoevropské nebo i národní úrovni,“ uvedl Zeman. Za faktory ovlivňující zvyšování cen energií označil zelený fanatismus či povolenky na emise. 

Prezident se ve své řeči dotkl také nedávného požáru v Českém Švýcarsku. „Je to už dávno let, co jsem zaslechl výrok ministra životního prostředí Bursíka: ‚Budu vás šokovat, ale jsem přítelem kůrovce.‘ Zažili jsme velký požár v Hřensku, ale ten nevznikl jen kvůli trempům v přírodě, ale také kvůli tisícům uschlých stromů napadených Bursíkovým kůrovcem a zrůdné filozofii bezzásahových zón,“ prohlásil při zahájení agrosalonu Zeman.

Dnes dopoledne promluvil také bývalý prezident Václav Klaus, který si vysloužil potlesk přítomných, když uvedl, že za zdražování cen potravin nemohou čeští zemědělci. On a další řečníci pak pogratulovali zemědělcům k letošní úrodě. 

Začíná Země živitelka. Buďte obezřetní, varuje policie řidiče

Už zítra odstartuje osmačtyřicátý ročník výstavy Země živitelka, na který každoročně přijíždí desítky tisíc návštěvníků. Podle policie je třeba počítat ve městě se zvýšeným provozem. Policisté zároveň upozorňují řidiče, aby byli obezřetní.

 

„Osobně si nepamatuji, že by Živitelka začínala v tak komplikované situaci. Vše se prodražuje, včetně vstupu našich vystavovatelů. Věřím, že se tu dočkáme i některých odpovědí na otázky k svízelné situaci,“ řekl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO).

Předseda představenstva českobudějovického výstaviště Mojmír Severin popřál všem, ať si užijí nadcházejících šest dní. Zároveň řekl, že cílem letošního ročníku je ukazovat činnost například zemědělců a rybářů ve vztahu k budování tuzemské krajiny.

„Jihočeští zemědělci ví, že se o přírodu musí starat, protože živila jejich předky a bude živit naše děti. My Jihočeši sem patříme. Vážím si těch, kteří tu dnes sedí a dokáží se o jihočeskou krajinu starat,“ dodal jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Ten připomněl, že s ohledem na zdražování bude nutné v nejbližší době učinit řadu kompromisů a říct si, co je klíčový národní zájem. 

Agrosalon potrvá v Českých Budějovicích do 30. srpna. Organizátoři očekávají, že akci navštíví přes 100 tisíc lidí. Letošním tématem je „Budoucnost české krajiny“.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Země živitelka, České Budějovice, agrosalon, výstava, ministr, zdeněk nekula, výstaviště, zeman, prezident, fiala, premiér, Petr Fiala, Miloš Zeman, ODS, Václav Klaus, energie, požár, kůrovci, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Období stability na nějakou dobu skončilo, řekl premiér Fiala na Živitelce  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.