Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějovice přesunou 300 milionů korun, třetinu plánovaných investic, na rok 2023

České Budějovice přesunou téměř 297 milionů korun určených pro letošní investice na příští rok. Je to asi třetina z plánovaných kapitálových výdajů. Jde o peníze připravené na modernější řízení křižovatek, parkovací dům nebo proměnu náměstí před kulturním domem Vltava.

Příjmy města proti plánu stouply o 112 milionů korun, hlavně díky většímu podílu na výběru sdílených daní. Rozpočtové opatření schválili zastupitelé, pro jich bylo 28, proti nikdo, zdrželo se jich šest. Odklad investic kritizovala opoziční ODS; jihočeský hejtman a zastupitel Martin Kuba (ODS) řekl, že končící koalice nedokáže projekty připravit a uskutečnit.

Město si změnou chtělo zajistit peníze pro sestavení rozpočtu na příští rok. Vyzvalo tak vedoucí odborů, aby přehodnotili příjmy a výdaje. Kapitálové, tedy investiční výdaje, snížil hlavně investiční odbor, o 236,8 milionu. Na příští rok jsou tak odložené investice do lepšího systému řízení křižovatek, parkovacího domu, nízkoprahového denního centra a noclehárny či prostranství Háječek. Příjmy vzrostly proti plánu díky vyššímu výběru sdílených daní. Z mimořádných příjmů byl vyšší podíl na zisku firmy FCC, víc peněz bylo i z parkovného. Vyplývá to z důvodové zprávy.

Náměstek primátora Petr Holický (ANO) řekl, že investice se odkládají každý rok. Stavby, jak uvedl, trvají i s přípravou často déle než rok, proto je potřeba peníze dělit a převádět na další roky.

„Ta akce se zahajuje ještě dávno před tím, než se kopne. To znamená, že podle legislativy je potřeba mít prostředky v rozpočtu buď přímo zavázané nebo schválené zastupitelstvem ještě před soutěží. Soutěže se nám mnohdy komplikují, v projektu se musí dodržet celý soubor norem a pravidel. V soutěžích se to projevuje tím, že firmy mají řadu dotazů. Pak se vracíme i zpět k projektantovi a celá záležitost se prodlužuje. To všechno má vliv,“ řekl náměstek.

Jak doplnil, město ročně prostaví 300 až 350 milionů korun. Přesto je investiční rozpočet až trojnásobný, z výše zmíněných příčin. „Samozřejmě, že je tam inflační problém, ale síla města investovat je pořád v částce kolem 350 milionů korun. Ostatní peníze jsou pouze vázány,“ doplnil Holický.

ODS radním vyčetla, že nedokážou projekty připravit a dotáhnout. „Je to prostě bohužel kolorit současného vedení města. Připraví rozpočet a pak nejsou schopni ty peníze proinvestovat. Pak tady dnes sedí občané z Kaliště a říkají, že jim 20 let chybí kanalizace, a město říká, že na to možná nemá peníze. To není problém, že město by nemělo peníze; ono je má. A právě to, že 300 milionů přesouvá jako neutracené do dalšího roku, jenom potvrzuje, že bohužel tahle koalice není schopná reálně připravit projekty tak, aby je občané Českých Budějovic mohli využívat,“ řekl Kuba.

České Budějovice schválily původně na letošek schodek přes půl miliardy korun. Rozpočet počítal s příjmy 2,44 miliardy korun a výdaji 2,94 miliardy korun. Město plánovalo kapitálové investice 939 milionů korun, tedy třetinu všech výdajů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, České Budějovice, investice, peníze, projekt, ODS, Vltava, Martin Kuba, ANO 2011, Háječek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan T

No, tak jestli to obyvatelé Kaliště říkají přes dvacet let, tak jim ten vodovod mohla třeba postavit už ODS v dobách své největší budějcké „slávy“, že, pane Kubo?

Středa, 7. září 2022, 10:09Odpovědět

Budějovice přesunou 300 milionů korun, třetinu plánovaných investic, na rok 2023  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.