Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský kraj získal první tři lékaře na základě dotačního programu

Jihočeský kraj získal první tři lékaře na základě dotačního programu, který má motivovat zdravotníky, aby v regionu pracovali. Další tři lékaři v nejbližší době podepíšou smlouvy. Do konce roku by tak v kraji mohlo být deset nových lékařů. Novinářům to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Dotace pro jednoho lékaře činí 1,5 milionu korun.

„Dotační program má přivést do regionu nové lékaře, kteří zde chybí. Především chybí v ordinacích praktických lékařů nebo zubařů nebo odborných lékařů, jako jsou například očaři nebo diabetologové,“ uvedl Kuba. Dodal, že kraj kampaň spustil na sociálních sítích a také třeba na billboardech.

Kuba neočekával, že by se situace s lékaři specialisty v jižních Čechách obratem radikálně zlepšila, řekl. „Ale pokud bychom do konce roku překročili desítku nových příchozích lékařů, bylo by to skvělé, protože to byl náš optimistický výhled,“ dodal. Kraj hodlá v kampani pokračovat i v dalších letech.

Dotační program začal loni na podzim. Cílí na lékaře, praktické lékaře a zubaře. Motivační dotace pro jednoho lékaře bude 600 tisíc korun, kraj mu bude také pět let přispívat měsíčně na bydlení 15 tisíc korun. Noví doktoři by měli v kraji zůstat aspoň pět let. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) jim poskytne smlouvy.

Na jihu Čech chybějí odhadem desítky lékařů. Nové kraj hledá například i na Slovensku. Příchozímu lékaři kraj první rok vyplatí 400 tisíc korun a druhý a třetí rok po sto tisících. „Jde nám o to, že ten člověk tady musí aspoň pět let zůstat. Jsme připraveni jim poskytnout finanční částku, pokud do Jihočeského kraje přijdou, a pět let jim hradit náklady s bydlením, aby to bylo bydlení pro celou rodinu. Jde nám o to, aby se tu ti lidé zasídlili, aby tady zůstali,“ řekl Kuba. Samospráva se podle něj musí chovat při lákání nových lékařů či učitelů stejně jako firmy, když hledají nové inženýry nebo konstruktéry.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, lékaři, Jihočeský, lékař, Jihočeský kraj, dotace, Martin Kuba, ODS, bydlení, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj získal první tři lékaře na základě dotačního programu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.