Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ze země se začaly sypat zelené mince. Nálezce pokladu dostane 100 tisíc korun

Odměnu v hodnotě 100 tisíc korun schválili radní Jihočeského kraje. Dostane ji muž za nález "kučerského pokladu". Našel ho, když lžící bagru zaryl do země, ze které se začaly sypat mince. Ty pochází z 15. století.

O odměně včera informoval Jihočeský kraj. Takzvaný kučerský poklad našel muž 5. dubna roku 2017 v Kučeři na Písecku. Prováděl tam výkopové práce. 

„Důležité je, že nálezce okamžitě oznámil pracovníkům Prácheňského muzea, co vykopal a tím pomohl k záchraně těchto důležitých historických artefaktů pro další generace. Za to mu dle zákona náleží nejen ta finanční odměna, ale hlavně poděkování celého Jihočeského kraje,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek hejtmana pro kulturu Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Oceněný nálezce pracoval na soukromém pozemku s bagrem a budoval stání pro zemědělské stroje. Když lžící zaryl do země, spatřil zelené mince. Archeologové Prácheňského muzea v Písku poté potvrdili, že se jedná o několik stovek stříbrných českých, německých a rakouských ražeb nižších nominálních hodnot z poloviny 15. století.

„Abychom byli zcela přesní, tak to bylo 1 374 mincí, 335 zlomků mincí a 264 gramů slepených mincí. Ke stanovení kulturně-historické hodnoty jsme nechali u Jana Boublíka z Národního muzea v Praze vypracovat posudek. Z něj vyplývá, že se jedná o mince z 30. až 60. let 15. století,“ sdělil Hroch.

Podle posudku Jana Boublíka nelze hodnotu nálezu vyjádřit pouze mechanickou tržní cenou, která by odpovídala současné sběratelské hladině. „Vzhledem k tomu, že jde o kompletně dochovaný nálezový soubor, kde jsme znali i okolnosti nálezu, s vysokou výpovědní hodnotou pro studium peněžních poměrů píseckého regionu, je jeho historická hodnota vyšší. V úvahu musíme i vzít příkladnou spolupráci nálezce. Proto mu byla Radou Jihočeského kraje přiznána odměna výši 100 tisíc korun,“ dodal Hroch.

Poklad si lidé prohlédnou, protože se stal součástí sbírek Prácheňského muzea v Písku, kde je uložen a čeká ho umístění do expozice. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Prácheňské muzeum Písek

Štítky poklad, jižní čechy, Jihočeský kraj, odměna, mince, Prácheňské muzeum, Pavel Hroch, Písek, Národní muzeum, okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze země se začaly sypat zelené mince. Nálezce pokladu dostane 100 tisíc korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.