Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Písku budou znovu chytat a kastrovat toulavé kočky

V Písku opět chystají odchyt a následnou kastraci toulavých koček. Akce potrvá od 7. do 17. listopadu. Zástupci města proto vyzývají majitele koček, aby si svá zvířata zabezpečili či označili například barevným obojkem.

Letos se budou kočky chytat v lokalitách Na Jihru, sv. Václav, na Vohybale a za rybníkem Šárlák u sídliště Jih. Místní by s tím měli počítat a zvířata si pohlídat a označit.

„Loni poprvé jsme přistoupili k odchytu zvířat na jaře i na podzim a osvědčilo se nám to. Strážníci městské policie odchytili celkem 22 koček ve čtyřech lokalitách, přičemž při jarní části odchytů to bylo jen sedm zvířat. Zkušenosti tedy ukazují, že podzimní odchyty mohou být ještě úspěšnější než jarní. Na jaře navíc hrozí u některých koček již vysoký stupeň březosti, což samozřejmě vylučuje jakékoliv zákroky. Správné načasování je tedy u kastračního programu jedním z důležitých faktorů,“ uvedl v tiskové zprávě David Schwedt z odboru životního prostředí.

Nutné je podle něj přihlédnout také k roční době ve vztahu k počasí tak, aby byl návrat koček po kastraci a zotavení co nejméně stresující. Zvířata odchytává městská policie. Strážníci mají osvědčení o odborné způsobilosti. Lidé by je chytat neměli. S dotazy je možné se obrátit na městskou policii či odbor životního prostředí. 

„Kastrační program je možné rozšířit o další lokality, a to právě na základě podnětů od občanů nebo osadních výborů,“ vzkázal Schwedt.

„Město kastraci toulavých dospělých koček z kolonií provádí již sedmým rokem. Je to jediný způsob, jak bránit jejich nežádoucímu rozmnožování a možnému šíření chorob, které jsou spojeny se zdravotními riziky pro domácí zvířata i pro člověka. Velké množství toulavých koček navíc decimuje zpěvné ptactvo,“ popsala mluvčí města Petra Měšťanová

Ohodnoť článek

Štítky kočka, Písek, obecní policie, jaro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku budou znovu chytat a kastrovat toulavé kočky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.